Vječna vatra gnjeva | kulturpunkt

Najave Predstavljanje

<

Vječna vatra gnjeva

Dalibor Martinis predstavlja knjigu i projekt koji se bavi pobunama u urbanim prostorima. 

06.03.2013 - 07.03.2013 , Zagreb - Galerija Nova
  • A
  • +
  • -

Projekt generira izvedbu čina pobune, koja se sve učestalije zbiva u urbanim prostorima svjetskih velegradova i gotovo po pravilu posreduje znakom zapaljenog automobila. Nestajanje objekta u plamenu je višestruka negacija na djelu. Ono, naravno, negira samu materijalnost objekta, negira cijelu simboliku automobila preko koje se ostvaruje društveni status vlasnika, ali negira i samo mjesto na kojem se palež zbiva, dakle, grad, ulicu ili trg kao locus društvenosti, susretanja, međuljudske komunikacije i razmjene. Umjetničkom akcijom paljenja automobila namjera nam je da posvojimo sve takve iskaze nezadovoljstva, pobune i bijesa koji će se događati u budućnosti u različitim trenucima, na različitim mjestima. Smještajući ovaj čin u područje umjetnosti moći ćemo sve sljedeće paleži automobila razumijevati kao dio nekog možebitno jasnije strukturiranog idejnog, metapolitičkog sklopa. Istovremeno vraćamo, izravno na asfalt i u društvenu memoriju, sve one paleži automobila koje su se događale u Bejrutu, Nablusu, Bagdadu, Parizu, Berlinu ili Teheranu. Vječna vatra gnjeva dio je veće grupe radova pod zajedničkim nazivom Data Recovery.

"Paradoks je transmedijalne umjetnosti u tome što ona ne koristi materijalne uvjete medija za kritiku realnoga svijeta. Posve suprotno, kao što je za Deleuzea jedini pravi estetički problem i nadalje (ne)realizirani program povijesne avangarde o ulasku umjetnosti u život, tako se za Martinisa jedini pravi problem suvremene umjetnosti pokazuje u izlasku iz magme i pepela života kao umjetnosti, jer i život i umjetnost u postglobalno doba nisu više ništa drugo negoli funkcije i konstrukcije, kodovi i modeli, slike i tvorevine medijski zatvorene kuće u kojoj „čovjek nije gospodar“. Posljednja je zagonetka ovog misterija neprikazivosti u pregorijevanju same Stvari (to autó). Ono odakle izvire moć mišljenja i kazivanja na Stvar samu slikovna je neprikazivost kaosa u buktinji i pepelu tvari. Umjetnost nakon kraja fetišizma želje više ništa ne prikazuje i ne predstavlja", napisao je Žarko Pajić u eseju Perspektive događaja

O knjizi u izdanju DAF-a i projektu Vječna vatra gnjeva, 6. ožujka u 19 sati u Galeriji Nova razgovarat će Žarko Paić, teoretičar i autor uvodnog eseja, dizajner i autor razgovora s umjetnikom Boris Greiner te Dalibor Martinis.

 
Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 04.03.2013