Voda je zlato | kulturpunkt

Najave Tribina

<

Voda je zlato

Na tribini "Tko profitira na vodi u Hrvatskoj?" bit će govora o tome kako se u Hrvatskoj na vodu iz boce, tisuću puta skuplju od one iz vodovoda, godišnje potroši nekoliko milijardi kuna.

05.12.2016 , Zagreb - Novinarski dom
  • A
  • +
  • -

Pravo na grad i Zelena akcija organiziraju tribinu Tko profitira na vodi u Hrvatskoj? koja će se održati u ponedjeljak, 5. prosinca u 19 sati u Novinarskom domu.

U Hrvatskoj je preko 85 posto stanovništva pokriveno zdravstveno ispravnom, kvalitetnom vodom iz vodoopskrbnog sustava. Usprkos tome, naša je zemlja 12. u svijetu po potrošnji flaširane vode po stanovniku. U Hrvatskoj se na vodu iz boce, tisuću puta skuplju od one iz vodovoda, godišnje potroši nekoliko milijardi kuna, a najveći proizvođač flaširane vode je jedna od najprofitabilnijih tvrtki u Hrvatskoj.

Na tribini će biti predstavljena i Analiza javne politike sustava koncesija za crpljenje vode radi flaširanja i prodaje na tržištu koju je u posljednjih šest mjeseci proveo Tomislav Tomašević iz Instituta za političku ekologiju. Analiza je pokazala da poduzeća koja flaširaju vodu plaćaju državi tek 3 lipe po litri koncesijske naknade što čini samo 1% troškova najvećih proizvođača. Nejasan i nelogični pravni okvir omogućuje da za aromatizirane flaširane vode poduzeća plaćaju oko 200 puta manju koncesijsku naknadu od 3 lipe po litri. Nedovoljna je transparentnost sustava koncesija, a među državnim institucijama postoje neusklađeni podaci o tome koliko su poduzeća crpila vode i koliko su trebala platiti za koncesijsku naknadu. Najveći proizvođač flaširane vode ima operativnu dobit u poslovanju s vodom 10 puta veću od iznosa koncesijske naknade za crpljenje te iste vode.

Na tribini govore Tomislav Tomašević iz Instituta za političku ekologiju, Lidija Runko Luttenberger s Odsjeka za politehniku Filozofskog fakultea u Rijeci i redatelj Dario Juričan.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 02.12.2016