Voda jest ljudsko pravo | kulturpunkt

Vijesti Civilno društvo

<

Voda jest ljudsko pravo

Europski je parlament istaknuo važnost vode kao resursa koje treba isključiti iz svih budućih trgovinskih sporazuma ili onih o kojima EU trenutno pregovara.

Piše: Matija Mrakovčić

Prosvjed protiv odvajanja podružnica Zagrebačkog holdinga, 2013, FOTO: Pravo na grad

  • A
  • +
  • -

Društveni pokret koji pravo na vodu proglašava ljudskim pravom najčešće prepoznaje građansku inicijativu kao važan instrument participativne demokracije. Osnovno je obilježje ovih građanskih inicijativa odaziv izrazito velikog broja građana, ali i naglašeni antiprivatizacijski interesi. Neke od najpoznatijih građanskih inicijativa za raspisivanje referenduma o ustavnom određenju ljudskog prava na vodu pokrenule su nevladine organizacije u Italiji, Njemačkoj, Belgiji, Urugvaju, Kolumbiji. 

Tako je, naprimjer, talijanski Forum za vodu pokrenut 2006. godine kao građanska inicijativa za donošenje zakona o zaštiti i javnom upravljanju vodama i povratu vodnih usluga javnom sektoru. Na referendumu o derogaciji zakona o obveznoj djelomičnoj privatizaciji lokalnih javnih službi i osiguranom povratu dobiti privatnim kompanijama koji su organizirali, više od 95% izašlih birača glasalo je za njihovo ukidanje. Organizacija Berliner Wassertisch 2008. godine pokrenula je inicijativu koja je uspjela u raspisivanju referenduma o javnoj objavi ugovora o prodaji 49,1% dionica javnog isporučitelja vodnih usluga privatnim tvrtkama, da bi krajem 2013. završio (doduše skup) proces vraćanja vodoopskrbnog sustava u javni sektor. U Hamburgu je na referendumu usvojena odluka da se svaka buduća privatizacija mora odobriti na referendumu. 

Europska građanska inicijativa (European Citizens' Initiative, ECI) o ljudskom pravu na vodu podnesena je 10. svibnja 2012. godine kao treća registrirana europska građanska inicijativa, pod skraćenim nazivom Right2Water. Organizator je bila Europska federacija sindikata javnih službi (EPSU), a kasnije su se pridružili brojni međunarodni sindikalni savezi i organizacije civilnog društva. ECI o pravu na vodu pokrenuta je povodom prijedloga Europske komisije o donošenju Direktive o jedinstvenom pravnom okviru za postupak dodjele koncesija za javne usluge u Europskoj uniji, prilikom kojeg je ECI istaknula zahtjev da opskrba vodom i upravljanje vodnim resursima ne smiju biti predmet pravila unutarnjeg tržišta te da vodne usluge moraju biti isključene iz liberalizacije, komodifikacije i privatizacije. Inicijativa je prikupila 1 884 790 potpisa europskih građana. Sredinom veljače 2014. Europska je komisija primila organizatore koji su predstavili inicijativu pred Europskim Parlamentom. Komisija je naglasila važnost pristupa sigurnoj vodi i sanitarijama s gledišta ljudskih prava, no nije ju izričito podržala. 

U utorak, 8. rujna, zastupnici Europskog parlamenta izglasali su na plenarnoj sjednici pravno neobvezujuću rezoluciju u kojoj izražavaju žaljenje što Komisija nije na odgovarajući način reagirala na inicijativu. Zastupnici su zaključili da proizvodnja, distribucija i upravljanje vodom i sanitacijskim servisima mora ostati isključena iz Direktive o koncesijama u svim daljnjim postupanjima Komisije. Također, istaknuli su da važnost vodnog resursa upućuje na to da ga treba isključiti iz svih budućih trgovinskih sporazuma ili onih o kojima se trenutno pregovara.

Usput podsjećamo na izvještaj Naša voda: Analiza upravljanja vodnim uslugama u Hrvatskoj, objavljen prije godinu dana u sklopu projekta koji je provela Zelena akcija u suradnji s Fakultetom političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Zakladom Heinrich Böll Hrvatska te udrugama Art radionica Lazareti, Multimedijalni institut - MAMA, Pravo na grad i Zelena Istra. U uvodnom dijelu izvještaja je istaknuto: "S obzirom da je kriza vode u svijetu prepoznata kao kriza upravljanja uslijed tretiranja vode kao robe, Hrvatska treba inzistirati na vodi kao javnom i zajedničkom dobru te tako njime i upravljati", a besplatno ga možete preuzeti na istaknutom linku.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Demokracija bez participacije koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 09.09.2015

VEZANE VIJESTI

Javno, a ne privatno!

Na prosvjedu protiv odvajanja podružnica Zagrebačkog holdinga okupilo se tristotinjak aktivista organizacija civilnog društva i sindikata. 

Voda kao zajedničko i javno dobro

Sedam organizacija zajednički je sastavilo i objavilo izvještaj Naša voda: Analiza upravljanja vodnim uslugama.

Na tržište, na tržište!

Piše: Karolina Leaković

Uoči promocije novog broja časopisa Nepokoreni grad, prenosimo tekst o trendu komodifikacije predškolskog odgoja i obrazovanja.