Volim crtiće | kulturpunkt

Najave Performans

<

Volim crtiće

Projekt Ivana Marušića Klifa specifična je poveznica između suvremene medijske umjetnosti i ranih eksperimenata u animaciji.

05.06.2013 - 09.06.2013 , Zagreb - Muzej suvremene umjetnosti

Središnja točka interesa multimedijskog umjetnika Ivana Marušića Klifa nije umjetničko djelo kao dovršena estetska činjenica, nego kao proces, izmjena perceptivnog polja te, u konačnici, iskušavanje dosega vlastite sklonosti eksperimentu. Tako za projekt, posebno naručen u povodu suradnje zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti i Svjetskog festivala animiranog filma, Klif se odazvao pozivu da se okuša u animacijskom pokusu. Projekt je naslovio Volim crtiće jer je, kako sam ističe, zaljubljenik u pionirska djela animatora, posebice Oskara Fischingera, braće Whitney, ali ranih komercijalnih animiranih filmova iz dvadesetih godina prošlog stoljeća.

Polazište projekta je fascinacija pokretom i zvukom. Klifova umjetnička proizvodnja miješa visokosofisticiranu i oldschool tehnologiju te je fokalna točka projekta stari televizijski uređaj iz kojeg će animacija postupno preuzimati prostore NO galerije MSU-a, 5. lipnja, u 22 sata.

Naime, Klif će u projektu Volim crtiće, pomoću motion tracking ichroma key tehnika, "odglumiti“ u studiju MSU-a pokrete tipične za rane animirane likove, a potom će dobivene kadrove režirati u složene scene. Kako je sam istaknuo, rana djela pionira animacije sadrže određene audio-vizualne algoritamske strukture koje on percipira kao izrazito suvremene.

Projekt možete razgledati do 9. lipnja.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 28.05.2013