Volim dokumentarce! | kulturpunkt

Najave Projekcije

<

Volim dokumentarce!

U Zaboku se prikazuju dva hvaljena dokumentarna filma redatelja Saula Schwartza i Kena Loacha, Narko kultura i Duh četrdeset i pete.

24.10.2014 , Zabok - MMC Zabok

Duh četrdeset i pete (Spirit of '45, 94', Velika Britanija, 2013.) dokumentarac je koji strastveno govori o duhu jedinstva koji je hrabrio Britaniju tijekom rata i stvorio nadu u postojanje jednog boljeg, ujedinjenog društva. 1945. bila je presudna godina u povijesti Ujedinjenog Kraljevstva. Jedinstvo koje je vodilo Britance kroz rat sjedinjeno s iskustvom tegobnog međuratnog vremena dovelo je do ideje o boljoj budućnosti. Stvorio se duh vremena gdje je svatko svakome pružao ruku. Redatelj Ken Loach koristio je izvorne filmske zapise dobivene iz arhiva diljem Ujedinjenog kraljevstva uz zvučne snimke te nedavne intervjue kako bi stvorio širok politički i socijalni narativ. Duh četrdeset i pete nastoji rasvijetliti i proslaviti doba iznimnog zajedništva, utjecaj koji se godinama osjećao, a i danas bi se ponovo mogao osjetiti.

Duh četrdeset i pete bit će prikazan u 19 sati, a cijena ulaznice je 20 kuna.

Narko kultura (Narco Cultura, 103', SAD/Meksiko, 2013.) prikazuje kako se u siromašnoj sredini lako sve vrijednosti preokrenu naglavačke. Tamo gdje je život bezvrijedan, kriminalci lako postaju zvijezde. To dobro znaju stanovnici meksičkog pograničnog grada Juáreza, jednog od najopasnijih mjesta na svijetu, središta obračuna narko katrela u kojemu godišnje pogine više od 3600 ljudi. Međutim, ozloglašeni kriminalci i krijumčari droge tamo nisu samo neprijatelji policije, nego zvijezde popularne kulture – i to s obje strane granice, i u Meksiku i u SAD-u. Iz kulta kriminalaca razvio se cijeli glazbeni podžanr – narcocorrido – a iz njega i subkultura koja glorificira ubojstva, smrt, oružje… Koristeći glazbene obrasce tradicionalne meksičke glazbe, u narcocorridosima su opjevani beskrupulorni kriminalci i ekstremno nasilje narko kulture. Dok se mladi zabavljaju uz pjesme Edgara Quintera koje za njih simboliziraju bijeg iz geta i siromaštva, ostvarenje dijaboličke verzije američkog sna u kojem je preprodaja droge izvor moći, novca i slave, policajac Richard Soto pokušava svakoga dana iznova pronaći motivaciju za obavljanje svog opasnog i naizgled uzaludnog posla suzbijanja kriminala.

Narko kultura će biti prikazana u 21 sat, a cijena ulaznice je 20 kuna. 

Filmovi će biti prikazani 24. listopada u MMC-u Zabok.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 22.10.2014