Volite se bez straha | kulturpunkt

Vijesti Društvo

<

Volite se bez straha

Povodom Međunarodnog dana izlaska iz ormara, Zagreb Pride je u javnost besplatno pustio "Prajd za sve nas", dokumentarnu priču o petnaest godina borbe za prava LGBTIQ osoba u Hrvatskoj.

Piše: Vatroslav Miloš
  • A
  • +
  • -

Coming Out Day obilježava se svakog 11. listopada od 1988. godine, kada su ga inicirali Robert Eichberg i Jean O'Leary u sjećanje na drugi Nacionalni marš na Washington za lezbijska i gej prava koji je godinu dana ranije okupio, ovisno o izvoru, gotovo 100 tisuća ljudi. Bio je povijesni trenutak borbe za prava LGBTIQ osoba, a potaknuo je čitav niz organiziranih akcija i incijativa, među kojima je i proslava političke moći autanja kao prvog aktivističkog refleksa borbe za bolji i pravedniji svijet. 

Ta je borba na našim područjima u javni prostor jače počela ulaziti tek 2002. godine,  odnosno s organizacijom prve Povorke ponosa u Zagrebu. Prajd za sve nas dokumentarna je priča petnaest godina Povorki ponosa, ali i o pokretu, o ljudima, o društvu, ali i, kako ističu iz organizacije, "hrabrosti koja je bila potrebna da Povorka ponosa postane najveći politički prosvjed u Hrvatskoj". 

Film Marka Jurčića i Jelene Poštić premijerno je prikazan na velikom platnu u lipnju 2016. godine, a kako je istaknula Antonela Marušić u razgovoru s autorima za Crol.hr - to je i "film koji pokušava očuvati memoriju hrvatskog LGBTIQ pokreta". 

"Već prije godinu dana iskristalizirala nam se ideja o tome da bi bilo dobro napraviti film kao rezultat razgovora s ljudima koji su do sada sudjelovali u organizacijama Povorki i onih iz organizacijskog odbora koji su već prošle godine istaknuli da ne postoji na filmu zabilježena memorija LGBT pokreta. Također smo htjeli i da svi koji dođu u Pride znaju da su dio nekih širih pokreta poput mirovnog i feminističkog iz kojih smo proistekli i koji su omogućili da se i mi počnemo zalagati za svoja prava. U konačnici, htjeli smo naznačiti i to na kojim temeljenim vrijednostima počiva Pride, što smo sve postigli i koliko se društvo promijenilo, koje smo sve prostore zauzeli, kako smo se za neke stvari izborili, ali i da ukažemo što nam sve još u budućnosti predstoji za učiniti", istaknula je Poštić u tom razgovoru.

Prajd za sve nas sada je besplatno dostupan svima i to stoga što su, kako kažu iz Zagreb Pridea, željeli podsjetiti na pomake koji su se dogodili u zadnjih 15 godina, ali i čestitati dan ohrabrivanja pripadnika LGBT manjina da se s ponosom deklariraju i vole bez straha.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 12.10.2016

VEZANE VIJESTI

Šutnja je blato

Piše: Vatroslav Miloš
Izbori su za iza ugla, a u javnim nastupima kandidata i kandidatkinja za zakonodavnu i izvršnu vlast, pitanja i prava LGBT zajednice, ako uopće, pojavljuju se na marginama.

Radni uvjeti seksualnih i rodnih manjina

Piše: Vatroslav Miloš
LORI, K-Zona, BRID i Zora provode istraživanje radnih uvjeta radnica i radnika pripadnika LGBTI zajednice u Hrvatskoj.

Postignuća zagrebačkih Povorki ponosa

Piše: Martina Domladovac

U sklopu Tjedna ponosa koji prethodi ovogodišnjoj Povorci, predstavljeno je istraživanje društvenog značaja Zagreb Pridea, 15 godina borbe za slobodnije društvo.