Vox Feminae festival | kulturpunkt

Najave Festival

<

Vox Feminae festival

U fokusu je ovogodišnjeg festivala propitivanje feminističkih teorija i praksi te načina na koji se međusobno isprepliću, podržavaju, uključuju i poništavaju.

14.11.2013 - 20.11.2013 , Zagreb - Razne lokacije

Nakon prošlogodišnjeg slavljenja ženske snage kroz superheroine, Vox Feminae Festival svoje sedmo izdanje posvećuje mučenicama. Festival će biti održan od 14. do 19. studenog na brojnim lokacijama u centru Zagreba.

Autorica ovogodišnjeg festivalskog vizuala je akademska animatorica i ilustratorica Tea Stražičić, čiji rad je odabran na natječaj za izradu vizualnog rješenja na temu mučenice. Zadatak je bio temi mučenice pristupiti kroz povijesno i društveno nasljeđe i više ili manje uspješne pokušaje odmicanja suvremene žene iz te uloge. Tu temu istražuje i izložba Milijane Babić Tražim posao koja će biti postavljena u Galeriji Nova, kao i knjiga Želimira Periša Mučenice koja će na dan otvaranja festivala biti predstavljena zagrebačkoj publici.

Vox Feminae i ove godine promiče stvaralaštvo žena i problematizira pitanja roda kroz međunarodni filmski program, promocije knjiga, izložbe, prezentacije, diskusije i nastupe glazbenica i DJ-ica.

U ovogodišnjem fokusu je propitivanje feminističkih teorija i praksi, te načina na koji se međusobno isprepliću, podržavaju, uključuju i poništavaju. Tako će se u sklopu festivala kroz panel diskusije predstaviti i sučeliti dvadesetak inicijativa, djela i projekata iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Velike Britanije i Švedske.

U sklopu filmskog dijela festivala, 17. studenog u kinu Europa, bit će održana svečana hrvatska premijera novog filma redateljice Jasmile Žbanić Za one koji ne mogu da govore. Na programu se nalazi i osamnaest srednjometražnih i dugometražnih filmova, od kojih je pet naslova recentne produkcije, dok su ostali dio francuske i američke kinoteke ženskog stvaralaštva. 

Uz kino Europu i Galeriju Nova, program festivala bit će održan u Kulturno informativnom centru, Prostoru Do, Knjižnici Bogdana Ogrizovića, književnom klubu Booksa i klubu Funk.

Vox Feminae Festival već sedmu godinu za redom organizira neprofitna udruga Prostor rodne i medijske kulture K-zona, koja se bavi promicanjem angažiranih i kreativnih praksi žena na području umjetnosti, kulture, medija, civilnog društva i društveno odgovornog poduzetništva. 

Cjelokupni program potražite na službenim stranicama festivala.


Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 14.11.2013