Vraćanje nade radiju | kulturpunkt

Vraćanje nade radiju

Nagradu HND-a za radijsko novinarstvo u 2019. godini ponijela je Mirjana Radulović s Radio Rojca za dokumentarnu radio dramu Pola citta puttana posvećenu Uljaniku.

Pripremila: Ivana Pejić
  • A
  • +
  • -

Hrvatsko novinarsko društvo na svoj je 110. rođendan na prigodnoj svečanosti u Novinarskom domu u Zagrebu dodijelilo nagrade za najbolje radove objavljene u 2019. godini. Nagradu Marija Jurić Zagorka za radijsko novinarstvo ponijela je Mirjana Radulović s pulskog Radio Rojca za dokumentarnu radio dramu Pola citta puttana posvećenu Uljaniku, brodogradilištu koje je stvorilo modernu Pulu, a koje nakon stoljeća i pol nestaje pred očima svojih građana.

U obrazloženju nagrade ističe se vrijednost same forme dokumentarne radijske drame: "Radio kao medij i radijsko novinarstvo u doticajima je s dinamičnim izražajnim izazovima, od radio-drame Rat svjetova Orsona Wellesa i Teatra Merkur pa sve do danas. Nekad je tih izazova bilo više, a nekad manje. DJ-evski ili pak izvještajni breaking news trend poprilično je zatomio sve druge produkcijske izazove radija. A radio, pored poplave novih medija, i dalje ima uvjete za konkuriranje u medijskoj avangardnosti."

Žiri dodaje kako je "Mirjana Radulović sa svojom dokumentarnom radijskom dramom emitiranom na Radio Rojcu, pulskom neprofitnom radiju zajednice, osvježila novinarski pristup jednoj zaista burnoj gospodarskoj i društvenoj temi – propasti Uljanika. Toj istinskoj drami dala je, koristeći bogati arsenal tonskih efekata, vrlo dinamičnu i sasvim ljudsku dimenziju. Vrlo je vješto izbjegla melodramske i suhoparno izvještajne zamke te pridodala provokativne upite koji proizlaze iz sudbine Uljanika, a dotiču puno šire okvire naše stvarnosti." U zaključku žiri podcrtava vrijednost rada istučući kako je Pola citta puttana "emisija koja vraća nadu radiju".

U nagrađenom radu korišten je tekst Igora Grubića Addio Pola koji je čitao Boris Bakal. Dramaturška suradnica je Pavlica Bajsić Brazzoduro, a oblikovatelj zvuka Dino Brazzoduro. Autor glazbe je Franci Blašković, a Facebook objave Stožera za obranu brodogradnje Uljanika čitao je Samir Hadžić.

Nagrađenu dokumentarnu radio dramu Pola citta puttana možete poslušati na ovom linku.

 

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Obrisi zamišljenog zajedništva koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 19.12.2020

VEZANE VIJESTI

Frekvencija za zajednicu

Piše: Hana Sirovica

Pulskom community radiju Rojc dodijeljena je koncesija za obavljanje medijske djelatnosti radija, što znači da će emitiranje na internetu uskoro zamijeniti radiovalovima.

Reflektori su tu da nas zaslijepe

Piše: Ana Orsag
Uljanik je posljednja etapa deindustrijalizacije Pule radi nekretninskog biznisa, omogućena šutnjom onih koji bi zbog svoje javne pozicije morali biti glasni: medija i kulturnog sektora.

Alternativa u svakodnevnom smislu

Piše: Matija Mrakovčić
"Radio treba transformirati i promijeniti logiku rada, emitiranja i postojanja. I sadržaja!", kaže Mario Benčić, glavni urednik novog medija zajednice Društvenog centra Rojc.