Vratiti kino gdje kina više nema | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Vratiti kino gdje kina više nema

Kino Mediteran, projekt revitalizacije kino programa u Dalmaciji, počeo se širiti i na zimske mjesece, a za sada je aktivan u Hvaru i Lastovu.

Piše: Matija Mrakovčić

FOTO: Goran Leš

  • A
  • +
  • -

Kino Mediteran, projekt Festivala mediteranskog filma Split, pokrenut je u ljeto 2012. godine u 11 gradova, a prošlo se ljeto proširilo na 15 gradova. Od samog početka projekta, cilj je bio zainteresirati publiku za filmove europske i svjetske produkcije, lokalnim vlastima ukazati na potrebu revitalizacije kina te vratiti kino repertoar u manje gradove diljem Dalmacije gdje su kina odavno zatvorena.

"Tako smo zapravo počeli planirati proširenje projekta na zimske mjesece", naglašava Alen Munitić, direktor festivala. Za sada Lastovo i grad Hvar imaju dvije projekcije mjesečno, jednu za djecu i jednu za odrasle, a u tijeku su pregovori i s Jelsom na Hvaru. Tijekom ljeta kino program odvija se dva puta tjedno.

Prostori u kojima se filmovi prikazuju najčešće su ljetna kina, a u zimskim mjesecima za sada su to kino sala na Lastovu, te Arsenal u Hvaru. Iako su kino dvorane zatvorene, ti prostori još uvijek postoje i često danas imaju neku drugu namjenu, pa su i u dobrom stanju: "To nam olakšava posao jer mi u svaki grad dolazimo s opremom, i zapravo kino organiziramo od nule. Dakle, ovo nije klasična distribucija filmova gdje lokalcima samo pošaljemo filmske kopije. U svaki grad donosimo svoju tehniku - razglas, projektor, kompjutere - za svaki grad radimo letke, plakate, dakle brinemo se i oko marketinga, promocije. U ljetnoj sezoni posebno radimo promociju za strane goste, pa radimo i besplatne projekcije kratkih filmova na trgovima, rivama, ulicama", objašnjava Munitić.

Dio filmova je iz vlastite distribucije Festivala koji prikazuje filmove mediteranskih zemalja, ali postoji i kvalitetna suradnja s distributerima u Hrvatskoj: "Najčešće radimo s malim distributerima art-programa, poput Zagreb Film Festivala (prikazivali smo njihove filmove Alabama Monroe, Reality, Pogrešna dostava) ili Restarta čiji ćemo dokumentarac Gangster te voli prikazivati tijekom ljeta". Kino Mediteran za sada se održava uz pomoć lokalnih zajednica - gradova domaćina i turističke zajednice, no Munitić ističe da projekt opstaje isključivo zahvaljujući publici: "Drago nam je da postoji interes jer 50% prihoda čitavog projekta ostvarimo na prodanim ulaznicama koje su po simboličnoj cijeni od 15 kuna za djecu i 20 kuna za odrasle".

Upitan o projektu digitalizacije kina i suradnji s Ministarstvom kulture odnosno HAVC-om, Munitić kaže: "Od svih gradova u kojima djelujemo, jedino je Grad Korčula obuhvaćen digitalizacijom kina, tako da je naš projekt od velike važnosti za sva ostala mjesta i gradove u Dalmaciji u smislu revitalizacije kino programa. Iako Hrvatski audiovizualni centar podržava Festival mediteranskog filma Split, vijeće HAVC-a za komplementarne djelatnosti nije nam nažalost odobrilo nikakvu potporu za Kino Mediteran u 2014. godini, tako da nažalost ne možemo kazati da postoji suradnja s HAVC-om po tom pitanju".

Nakon oživljavanja kina na Lastovu, neaktivnog od 1975. godine, kino program u Hvaru kreće u petak, 21. ožujka.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 19.03.2014