Vreme je da se upoznamo | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Vreme je da se upoznamo

Na 52. Oktobarskom salonu u Beogradu bit će predstavljeni radovi suvremenih umjetnika po izboru kustosica Galit Eilat iz Izraela i Alenke Gregorič iz Slovenije.

  • A
  • +
  • -

Ključne riječi oko kojih grade koncept za ovogodišnji Salon - koji nosi i podnaslov Vreme je da se upoznamo - su simulacija, eksperiment i rekonstruiranje događaja, kao i pitanja odgovornosti, poslušnosti/neposlušnosti i traume u suvremenom društvu. Među izabranim radovima bit će predstavljena i instalacija Plaćam struju Nemanje Cvijanovića, rad iz fundusa riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti

Oktobarski salon reprezentativna je manifestacija ostvarenja iz područja vizualnih umjetnosti u Srbiji, čiji je osnivač i pokrovitelj Grad Beograd. Do 2005. godine radilo se o manifestaciji koja je predstavljala umjetničku scenu u Srbiji, a u želji da Oktobarski salon uspostavi potpuniji dijalog smeđunarodnom umjetničkom scenom, Grad Beograd i Savet sastavljen od povjesničara umjetnosti, likovnih kritičara i umjetnika, opredijelili su se za međunarodni karakter njegovih budućih izdanja. Promjena koncepta i strukture Salona imaju veliki značaj za razvoj ove najstarije i najznačajnije likovne manifestacije u Beogradu. Beograd se time, stoji na službenim stranicama manifestacije, upisao u međunarodni kalendar umjetničkih događanja, a domaća scena je oživjela mogućnošću zajedničkog izlaganja i neposrednog uspoređivanja s međunarodnim umjetničkim tokovima i produkcijom. 

Kao jedini umjetnik iz Hrvatske, Nemanja Cvijanović se na ovogodišnjem Oktobarskom salonu predstavlja zajedno s umjetnicima poput IRWIN-a, Yael Bartane, Darinke Pop Mitić, Katarine Zdjelar, Artura Žmijevskog, Art Klinike, Damira Avdića, Imogen Stidworty, Kontekst Collectivea, Jana Fabrea i Milice Tomić i drugih.

Oktobarski salon je otvoren od 20. listopada do 4. prosinca u prostorima Muzeja istorije Jugoslavije.

Izvor: MMSU / Foto: Nemanja Cvijanović, Plaćam struju, 2005.

 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 18.10.2011