Vremenska univerzalnost radova | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Vremenska univerzalnost radova

Absinthe Fog Realism prva je izložba umjetnika koji stvara pod pseudonimom Džedaj, čiji koncept nije vođen akademijom, već suštinskom željom umjetnika da se izrazi.

12.01.2017 - 26.01.2017 , Zagreb - Galerija Siva - AKC Medika

Galerija Siva otvara 2017. godinu izložbom Absinthe Fog Realism, umjetnika s riječkom adresom koji stvara pod pseudonimom Džedaj, u četvrtak, 12. siječnja 2017. od 20 sati.

Džedaj  je rođen 1991. u Županji.  Još u osnovnoj školi upoznaje se sa popularnom umjetnošću kroz stripove, animirane filmove, graffite i skate kulturu. U srednjoj školi dolazi u doticaj sa širim pojmom street arta te kreće se ozbiljnije likovno izražavati, kako na ulici tako i kod kuće. Tu se rađa velika ljubav prema kreativnom izražavanju, pa 2010. upisuje Akademiju Primijenjenih Umjetnosti u Rijeci gdje studira slikarstvo. Tijekom studija, na njega veliki utjecaj vrši realizam, tamni impresionizam, grafika 19. stoljeća, kao i cijeli pokret secesije. Preuzimajući određene smjernice ovih utjecaja, stvara svoj vizualni jezik koji se kombinira s modernim pojmom street arta. Oslanjajući se uvelike na prirodu čovjeka i misterioznu stvarnost, pokušava spojiti jučer i danas te svom radu dati vremensku univerzalnost. Omiljena tehnika mu je ulje, no ne želi se ograničavati, pa  često stvara i u tehnici olovke, kolaža, digitalne ilustracije... Dosada je izlagao na nekoliko samostalnih izložbi u Rijeci i Zagrebu (između ostalih i prva samostalna izložba prije 4 godine upravo u Sivoj Galeriji) i grupnih izložbi diljem Hrvatske, a 2015. Komikaze mu objavljuju par kratkih stripova. 2016. završava Akademiju te nastavlja hrabro kročiti bespućem hrvatske umjetnosti kao slobodni umjetnik. 

Radovi koji će bit izloženi su većinom ulja na platnu, crteži i kolaži. Svi radovi  su nastali nakon rujna 2016. kada je Džedaj diplomirao. Dva rada u postavu spadaju u diplomski rad, ali svojim izričajem spadaju u prijelazno razdoblje umjetnikova rada i odskaču od njegovih dotadašnjih radova. Ovo je prva izložba čiji koncept nije vođen akademijom, već suštinskom željom umjetnika da se izrazi.    

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 10.01.2017