Vrhovi animacije | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Vrhovi animacije

Četiri domaća filma prikazuju se na cijenjenom Međunarodnom festivalu animiranog filma u Ottawi, čije se jubilarno 40. izdanje održava od 21. do 25. rujna.

Piše: Vatroslav Miloš

Veljko Popović, Planemo, 2016.

  • A
  • +
  • -

Međunarodni festival animacije u Ottawi najveći je festival animacije u Sjevernoj Americi i zajedno sa zagrebačkim Animafestom te festivalima u Annecyju i Hiroshimi čini "veliku četvorku", odnosno četiri najuglednija festivala posvećena animaciji na svijetu. Ove se godine održava njegovo jubilarno 40. izdanje, a od čak 2311 filmova iz 86 zemalja, koliko je bilo prijavljeno program, u službenu je konkurenciju uvršteno njih 87. Među tim odabranicama su filmovi Planemo Veljka Popovića, #merrychristmas Chintis Lundgren i Dota Petre Zlonoga te manjinska, slovensko-hrvatska koprodukcija Noćna ptica Špele Čadež.

Planemo je "znanstveno-fantastična alegorija o čovjeku izbačenom iz društvene orbite" za koju scenarij, režiju, dizajn i montažu potpisuje Veljko Popović, čiji su filmovi Ona koja mjeri, Dove sei, amor mio i Otac već prikazivani na uglednim svjetskim festivalima u Clermont-Ferrandu, Annecyju, Hiroshimi. 

Hrvatsko-estonska koprodukcija #merrychristmas u režiji nagrađivane autorice Chintis Lundgren, jednominutni je animirani film, a ujedno i najava za seriju Zečevi Manivald i Absint koja se trenutno nalazi u ranoj fazi ravoja. 

Noćna ptica slovenske redateljice Špele Čadež priča je "o ludoj noćnoj vožnji pijanoga jazavca čiju produkciju potpisuju Finta Film, RTV Slovenija i Bonobostudio i tek kreće u festivalsku cirkulaciju.

Film nastao povodom obilježavanja pedesetogodišnjice zagrebačkog Genre film festivala (GEFF, 1963.-1970.), Dota Petre Zlonoge, u Ottawi će biti prikazan u programu Međunarodna panorama, a inspiriran je i radnom temom  "Antifilm i nove tendencije u filmu". "Riječ je o vizualno-auditivnom tkanju u kojem je osnova animirana linija, a potka ženski glas. Kroz rad i tijek vremena isprepliće se ono što je tkano i ona koja tka", ističe se u najavi filma nastalog u produkciji Kinokluba Zagreb i Hrvatskog filmskog saveza. Ovo je ujedno i drugi Zlonogin film u konkurenciji uglednog festivala: njezin je animirani film Glad 2014. godine također prikazan u programu Međunarodne panorame Međunarodnog festivala animacije u Ottawi.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 16.09.2016

VEZANE VIJESTI

Animirani film kao afirmacija života

Razgovarao: Silvestar Mileta

S autoricom animiranih filmova Petrom Zlonogom razgovarali smo o tradiciji i novom valu hrvatske animacije, afirmativnom pristupu umjetnosti te mogućnostima ženskog pogleda na film.

I žiriranje je umjetnost

Pripremila: Matija Mrakovčić
Poseban program 25 FPS-a upoznat će publiku s nadahnućima i metodama koje u svom umjetničkom radu koriste članovi stručnog žirija, Deborah Stratman, George Clark i Dane Komljen.

Četrdeset godina nezavisnosti

Piše: Vatroslav Miloš
MM centar ove godine slavi 40. obljetnicu neprekinute promocije nezavisne kinematografije, umjetničkog i eksperimentalnog filma, a u novu sezonu ulazi s digitaliziranom dvoranom.