Vrhovi domaće SF produkcije | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Vrhovi domaće SF produkcije

Objavljeni su ovogodišnji dobitnici nagrade SFERA, jedine nacionalne nagrade za najbolja znanstvenofantastična djela.

  • A
  • +
  • -
Nagrade SFERA dobitnicima bit će dodijeljene u subotu, 14. svibnja, u 20 sati na svečanoj skupštini društva SFera, u sklopu konvencije SFerakon 2011 - 33. Dana znanstvene fantastike u Zagrebu, na Fakultetu elektrotehnike i računarstva. Dodjelu će voditi novinar HTV-a i sam nagrađivani SF pisac, Krešimir Mišak.

Nagradu za SF minijaturu dobio je Ed Barol, za kratku priču Kao iz pera Arbine bake nagrađena je Sanja Tenjer, a za priču  Starozavjetna… Katarina Brbora. Najboljom novelom proglašena je Sjećaš li se zečića na Suncu? Danijela Bogdanovića, Kriza Marka Mihalineca i Velimira Grgića najbolji je roman, dok je knjiga Kad je svijet bio mlad: visoka fantastika i doktrinarni antimodernizam Zorana Kravara zaslužila titulu najboljeg eseja. U kategoriji ilustracije slavili su Zdenko Bašić te Marko Horvatin

Nagrada SFERA dodjeljuje se od 1981. godine. Utemeljilo ju je zagrebačko društvo za znanstvenu fantastiku SFera u svrhu popularizacije žanra i poticanja domaćih autora. Već 33 godine djeluje kao udruga koja promiče fantastiku i znanstvenu-fantastiku u Hrvatskoj, te potiče domaće SF stvaralaštvo. SFerakon je najstarija i najuglednija konvencija fantastike i znanstvene-fantastike u ovom dijelu Europe. Ove godine konvencija će se održati u Zagrebu na Fakultetu elektrotehnike i računarstva od 13. do 15. svibnja. Počasni gosti su Dave Lally, Goran Skrobonja, Oto Oltvanji i Darko Tuševljaković.
Izvor: SFera / Na fotografiji: Marko Mihalinec i Velimir Grgić

 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 11.05.2011