Vrhunska djela dostupna svima | kulturpunkt

Vijesti Književnost

<

Vrhunska djela dostupna svima

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima i projekt Besplatne elektroničke knjige uspješno završavaju 2013. godinu te najavljuju još produktivniju 2014.

  • A
  • +
  • -

Društvo za promicanje književnosti na novim medijima (DPKM) u 2013. godini objavilo je u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige 14 novih naslova. Trenutno je na mrežnim stranicama projekta od objavljenih 155 dostupno 147 naslova. U prvih 11 mjeseci 2013. godine mrežne stranice projekta zabilježile su više od 159 tisuća jedinstvenih posjetitelja, čime je već nadmašena rekordna posjećenost iz 2012. godine.

Tijekom 2013. objavljene su pjesničke zbirke nagrađivanih i antologiziranih autora Vanje Jambrović, Branka Maleša, Ivana Hercega i Roberta Roklicera, zbirke kratkih proza Zorana Krušvara, Krešimira Mićanovića i Gordana Nuhanovića, zbirke eseja Borisa Becka i Dražena Šimleše, filmološka studija Nikice Gilića, drame Damira Šodana, ezoterijska studija Rebecce Nottingham te antropološka studija Harolda Barclaya. Svi ovi naslovi objavljeni su uz financijsku potporu Grada Zagreba i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Tijekom 2014. DPKM planira objaviti 11 novih naslova, a težište je izdavačkog plana, kao i dosad, na vrhunskim književnim djelima suvremenih hrvatskih autorica i autora. 

U siječnju će biti objavljene zbirke pjesama Ane Brnardić i Olje Savičević Ivančević, a u veljači Branka Maleša, Marka Pogačara i Damira Šodana. U ožujku će biti objavljene zbirke priča Dorte Jagić, Romana Simića Bodrožića i Nevena Ušumovića

U suradnji sa zagrebačkim DAF-om, u rujnu će biti objavljen i jedan "klasik", Vijesti iz Nigdine Williama Morrisa, u prijevodu Dinka Telećana. U listopadu na stranicama projekta izlazi mediološka studija Mediji i kultura – ideologija medija nakon decentralizacije Katarine Peović Vuković. Kao posljednji naslov u 2014. godini, u suradnji sa zagrebačkim DAF-om, bit će objavljen izbor radova Noama Chomskog, Politika bez moći.

Izvor: DPKM

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 04.12.2013