Vrijeme je da Vlada odstupi | kulturpunkt

Vijesti Znanost i obrazovanje

<

Vrijeme je da Vlada odstupi

Nakon što se Vlada potpuno oglušila na glas građana i zahtjeve za nastavkom kurikularne reforme, održava se nova prosvjedna akcija Hrvatska može bolje - bez vas.

Piše: Martina Domladovac

FOTO: Hrvatska može bolje / Facebook

  • A
  • +
  • -

Inicijativa Hrvatska može bolje 16. lipnja u 18 sati na Trgu Sv. Marka organizira prosvjednu akciju, Hrvatska može bolje - bez vas. U znak podrške ekspertnoj radnoj skupini i nastavku kurikularne reforme, 1. lipnja 2016. godine održani su masovni prosvjedi diljem Hrvatske, no s obzirom na to da su se vladajući potpuno oglušili na zahtjeve gotovo pedeset tisuća građana, organizirana je nova akcija namijenjena institucijama specifično, najavljuju iz Inicijative. Podsjetimo, uoči prvog prosvjeda Inicijativa je od Vlade i Sabora zahtijevala da se prije svega vjeruje stručnosti obrazovnih radnika i njihovoj predanosti ovom procesu. Također, da Sabor izglasa povjerenje nastavku reforme i odbaci cenzorska nastojanja Saborskog odbora, da se donese rezolucija o obrazovanju kao nacionalnom interesu te da se osiguraju sredstva za provedbu reforme.

"Od prosvjeda 1. lipnja do danas, nitko se nije niti jednom riječju izjasnio o našim zahtjevima. Vlada se potpuno oglušila i ignorirala glas građana i tako pokazala kako nema političke volje za provedbu obrazovne reforme na način na koji je zamišljena. Ovom akcijom zato im želimo poručiti da Hrvatska može bez njih, ali ne može bez nas - građana i građanki ove zemlje", rekla je Eli Pijaca Plavšić, predsjednica Foruma za slobodu odgoja, na konferenciji za medije. "Poruka ove simbolične akcije upućena je Vladi i Saboru u nadi da će nas konačno čuti. Onima koji su na vlasti poručujemo da je dosta i da je vrijeme da odstupe, a onima koji u budućnosti misle vladati ovom zemljom i obnašati bilo kakve odgovorne funkcije, da slušaju glas građana i da smo mi oni kojima odgovaraju", naglasila je Pijaca Plavšić.

Nikola Baketa nabrojao je sve probleme koje je Ministarstvo obrazovanja prouzročilo u posljednjih pet mjeseci od kad imamo novog ministra, istaknuvši kako je odnos prema kurikularnoj reformi tek jedan u nizu promašaja. Osim politizacije procesa odgojno-obrazovne reforme, koja je dovela do ostavke članova ekspertne radne skupine, odugovlačilo se sa pokretanjem stručne i javne rasprave, a nisu ni osigurana sredstva iz državnog proračuna za provedbu reforme. Dovedeno je u pitanje eksperimentalno provođenje kurikularne reforme u narednoj školskoj godini za što se Vlada obvezala Europskoj komisiji u svom planu nacionalnih reformi u 2016. godini. Ministarstvo je propustilo raspisati natječaj za sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj namijenjen znanstvenim centrima, čime je ugroženo povlačenje 50 milijuna eura kao i radna mjesta mladih znanstvenika, a ignoriranjem provedbe Strategije znanosti, obrazovanja i tehnologije ugrožava se povlačenje 511 milijuna eura iz Europskog socijalnog fonda u razdoblju od 2016. do 2020. godine. Baketa naglašava i kako je bilo potrebno da studenti danima prosvjeduju ispred Ministarstva kako bi počele isplate dodijeljenih stipendija za koje su sredstva već osigurana, kao i nemar oko pokretanja Nacionalne zaklade za potporu učeničkom i studentskom standardu, za koju su također osigurana sredstva, a što ima posebno velike posljedice za socijalno ugrožene obitelji. 

"Od 1. lipnja stvari više nisu iste. Građani su poručili političarima da oni koji se igraju budućnošću obrazovanja, nemaju njihovu podršku. Unatoč tome, u razdoblju od dva tjedna od kad je bio prvi prosvjed, Hrvatski sabor na dnevni red nije uvrstio prijedlog o podršci Kurikularnoj reformi koji je podnijela grupa zastupnika", ističe Baketa. Uoči prošlog prosvjeda Inicijativa je naglasila da ako se njihovi zahtjevi ne ispune, vladajući moraju odstupiti, stoga se ovom prosvjednom akcijom zahtijeva ostavka Vlade, zaključila je Pijaca Plavšić.


Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 14.06.2016

VEZANE VIJESTI

Vidljive su posljedice demokratskog deficita

Razgovarala: Matija Mrakovčić
S Miljenkom Hajdarovićem, profesorom u Srednjoj školi Čakovec, razgovaramo o današnjem stanju školstva, građanskom odgoju i obrazovanju te Cjelovitoj kurikularnoj reformi.

Gore od ovog ne može

Piše: Matija Mrakovčić
Nedovoljan iz znanja, sramotno zalaganje i nepopravljivo vladanje te, slijedom toga, izricanje krajnje pedagoške mjere - isključenja - oneraspoložilo je mnoge saborske zastupnike.

Nazor i kontrola

Piše: Vatroslav Miloš
Postavljanje Ante Nazora za savjetnika ministru Šustaru samo je dokaz da se dalje želi nadzirati i kontrolirati kurikularna reforma, poručuju iz Inicijative Hrvatska može bolje.