Vrijeme je: Plavo na nebu | kulturpunkt

Video

Vrijeme je: Plavo na nebu

António Caramelo govori o interaktivnoj videoinstalaciji Plavo na nebu predstavljenoj na ovogodišnjem festivalu Touch Me: Vrijeme je!.


Plavo na nebu / Blue in heaven (2014) interaktivna je video instalacija koja pokušava razriješiti, metaforički, prirodni ciklus vremena u prostoru koji obuhvaća osjećaje različitih priroda vremena, starenja i (be)smrtnosti, zajedno s potragom za iskonskim i najdubljim pitanjima o svijetu oko nas i o nama samima. Rad propituje je li moguće uokvirivanje protoka vremena, bez da se išta čini. Projekt koristi sustav kapljica vode kako bi se stvorio računalno generirani protok oblaka na plavome nebu. U tom hidrološkom ciklusu ne događa se ništa osim tog "prirodnog" kretanja, ne priča se nikakva priča, nema povijesti koju treba zamijetiti i organizirati, nema prošlosti, sadašnjosti niti drugačije budućnosti, nije moguća nikakva kartografija. On živi svojim životom.

António Caramelo rođen je 1969. Završio je magistarski studij iz digitalne umjetnosti u Medijskom centru za umjetnost i dizajn u Barceloni. Od 2001. podučava medijsku umjetnost na Odsjeku za vizualnu umjetnost Sveučilišta u Évori u Portugalu. Kao umjetnik surađivao je na nekoliko projekata iz različitih područja kao što su zvuk, ples i kazalište, radeći s audiovizualnim sustavima u stvarnom vremenu. Od 1997. izlaže uglavnom u Portugalu, no također i u Španjolskoj, Škotskoj, SAD-u, Njemačkoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Norveškoj i Belgiji.

Touch Me je međunarodni trijenalni projekt posvećen integraciji umjetnosti, znanosti i tehnologije koji se održava od 2003. godine. Teme užitka, energije i inteligencije obilježile su protekla festivalska izdanja i poslužile kao inspiracija mnogim projektima iz područja novomedijske umjetnosti. U 2014. i svom četvrtom izdanju, Touch Me Festival: Vrijeme je! bavio se od 10. studenog do 7. prosinca intrigantnim i inovativnim konceptima suvremenih znanstvenih i umjetničkih istraživanja na temu vremena kao četvrte dimenzije. Festival organizira i kurira KONTEJNER | biro suvremene umjetničke prakse.

Video potpisuje Toni Mijač.