Vrijeme koje dolazi | kulturpunkt

Vijesti Teorija

<

Vrijeme koje dolazi

Osim analize budućnosti koja sasvim sigurno nije daleka, glavno je pitanje ovogodišnjeg Festivala alternative i ljevice Šibenik - koji je mogući pravac promjene.

Piše: Željana Karlović

Sarah Harrison i Edward Snowden u Rusiji, FOTO: AFP

  • A
  • +
  • -

Nakon što je treće izdanje Festivala alternative i ljevice Šibenik (FALIŠ) obilježilo 70 godina od pobjede na fašizmom, četvrto izdanje, koje će se održati od 7. do 10. rujna, posvećeno je vremenu koje dolazi. Točnije, posvećeno je "budućnosti za koju, naravno, ne znamo kakva će biti, ali, također, ne možemo biti sigurni i je li, uvjetno kazano, već počela. Sadašnjica, što ne treba objašnjavati, nije sjajna, sasvim suprotno, ali dok se zajedno sa publikom i sudionicima festivala trudimo mijenjati ovo vrijeme, moramo se zapitati i kakav je mogući pravac promjena", kao što kaže Emir Imamović Pirke, organizator festivala.

Glavni su gosti ovogodišnjeg festivala Sarah Harrison i Paul Mason, koji će analizirati budućnost koja, ukoliko već nije počela, sasvim sigurno nije daleka. U Masonovoj viziji, utemeljenoj na dugogodišnjem praćenju ekonomskih trendova i analizama procesa u svijetu kapitala, budućnost je postkapitalistička, a takva je najviše zahvaljujući tehnološkom napretku i mogućem, slobodnom protoku informacija i ideja, paralelnom sa svijetom korporacija i njihovih interesa. Sarah Harrison, s druge strane, upozorava kako se proces korištenja tehnologije u ime, pored ostaloga, ekonomije dijeljenja, nalazi na rubu otimanja građanima i građankama, te da se internet pokušava praktički privatizirati i iskoristiti kao sredstvo nadzora i oružje protiv ljudskih prava, slobode i demokracije. S Masonom i Harrison u Maloj će loži razgovarati Srećko Horvat.

Paul Mason je britanski pisac i novinar, nagrađivani urednik ekonomije na Channel 4 News, a u svojoj posljednjoj knjizi, nedavno objavljenoj na hrvatskom jeziku, Postkapitalizam: Vodič za našu budućnost, tvrdi: "Milijuni ljudi shvaćaju da su im prodali san koji nikad neće živjeti". Sarah Harrison dugogodišnja je suradnica WikiLeaksa i trenutna direktorica Fondacije Courage, međunarodne organizacije koja se zalaže za prava zviždača i zaštitu novinarskih izvora. Prije nego što se priključila WikiLeaksu, radila je za britanski Centar za istraživačko novinarstvo i Biro istraživačkog novinarstva.

Umjetnički segment programa obuhvaća izložbu likovnih radova Boba Dylana, Patti Smith i Jerryja Garcije u Studiju Galerije sv. Krševana, performans Siniše Labrovića, hrvatsku premijeru američkog dokumentarnog filma Yes Man su revoltirani redateljice Laure Nix, te hrvatsku premijeru kazališne predstave Demokracija Zijaha A. Sokolovića. Na festivalu će biti promovirane knjige Slana zemlja Jasmina Imamovića, Radnici i seljaci Viktora Ivančića te Marx nije mrtav Damira Pilića, uz razgovore s autorima. Na tribinama će se razgovarati o Rijeci kao Europskoj prijestolnici kulture 2020, uz gostovanje autora riječke prijavnice za EPK2020 Ivana Šarara i Slavena Tolja, o projektu Muzeja oslobođenja Dalmacije u Drugom svjetskom ratu, uz goste Zorana Restovića, predsjednika Udruge antifašističkih boraca i Zajednice udruga antifašističkih boraca Šibensko-kninske županije, i Josipa Jagića, povjesničara i člana Mreže antifašistkinja Zagreba, te okrugli stol o radnim pravima i radničkim inicijativama uz goste Marija Kikaša i Vedranu Bibić, urednike časopisa RAD. i aktiviste BRID-a. S gostima će razgovarati Emir Imamović, Kruno Lokotar i Davorka Blažević te Igor Lasić.

Točan raspored potražite ovdje.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Kultura participacije koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavio/la zeljana [at] kulturpunkt.hr 23.08.2016

VEZANE VIJESTI

Libidalni inženjering postkapitalizma

Piše: Ante Jerić

Mark Fisher je pisac, teoretičar i sveučilišni predavač čija se knjiga - Kapitalistički realizam - može nabaviti i u našim knjižarama. 

Mitovi i korupcija

Piše: Vatroslav Miloš
Viktor Ivančić jedan je od rijetkih novinara s ovih prostora koji se sustavno posvećuje demontaži mita o ovdašnjoj socijaldemokraciji.

O ugašenim šibenskim dimnjacima

Pripremila: Matija Mrakovčić

Najavljeni su gosti prvoga FALIŠ, Festivala alternative i ljevice Šibenik, koji će biti održan od 4. do 7. rujna.