Vrijeme poluraspada kao umjetnički princip | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Vrijeme poluraspada kao umjetnički princip

Izložba Half-life umjetnice Vesne Salamon bavi se pojmom vremena poluraspada, koji označava čekanje na matematički simetričan lom uzorka kemijski nestabilnog elementa.

19.02.2018 - 24.02.2018 , Zagreb - Greta

U ponedjeljak, 19. veljače u 20 sati u Galeriji Greta otvara se izložba Half-life umjetnice Vesne Salamon.

Izložbom Salamon predstavlja "inkjet-akverelnu" i "silikonsko-svjetlosnu" instalaciju koja se bavi fizikalnim pojmom vremena poluraspada, koji označava čekanje na matematički simetričan lom uzorka kemijski nestabilnog elementa.

Prva polovina hrani energetsku emisiju, dok identičan ostatak potom propada u četvrtinu početne mase, novonastala četvrtina u osminu, i tako geometrijskim redom dalje, uvijek u jednakom vremenskom intervalu. Proces se može nastaviti promatrati relativno; ista količina materijala pokriva sve veću, ali konačnu vremensku površinu.

Kao princip, proces je reverzibilno primjenjiv na intenzitet intimnosti odnosa spram svake aktivne supstance koja interferira u temporalnu percepciju, primarno kroz porast tolerancije. Trajanju se u tom slučaju pristupa "nehajnim nizom sukcesivnih pobuda iz ulaznog kraja vremena od kojih svaka biva u obrnuto proporcionalnom omjeru s početnim minimumom količine elementa".

Vesna Salamon (Rohaček) rođena je 1985. godine u Zagrebu. Godine 2010. diplomirala je na na Katedri za grafiku Nastavničkog odsjeka zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti, u klasi izv. prof. art. Ines Krasić. Usavršavala se na Akademiji Jan Matejko u Krakowu, a trenutno je na trećoj godini postdiplomskog studija na Kraljevskom institutu za umjetnost u Stockholmu. Godine 2015. bila je dobitnica nagrade publike na T-HT nagrada@msu.hr, a 2016. hrvatska predstavnica na Međunarodnom bijenalu nove umjetnosti u Moskvi. Sudjelovala je u više od četrdeset izložbi i performansa u Hrvatskoj i inozemstvu. Od 2012. godine članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika, a od 2014. Udruge plesnih umjetnika Hrvatske.

Izložba je otvorena do 24. veljače, a detaljnije informacije dostupne su na sljedećoj poveznici.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 15.02.2018