Vrijeme simulacije | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Vrijeme simulacije

U središnjoj dvorani galerije, Toni Meštrović smjestio je dvije nasuprotne projekcije otoka gotovo jednakog trajanja.

21.11.2015 - 29.11.2015 , Osijek - Galerija Waldinger
  • A
  • +
  • -

Otvorenje izložbe Tonija Meštrovića pod nazivom O-TOK najavljeno je za subotu, 21. studenog, od 20 sati u galeriji Waldinger. Kustosica izložbe je Branka Benčić.

U središnjoj dvorani galerije Waldinger, Toni Meštrović smjestio je dvije nasuprotne projekcije otoka gotovo jednakog trajanja. Jednakog naziva “O-tok”, snimljeni prizori nastali  su u razmaku od deset godina. Jedna projekcija prikazuje otok Maltu, sniman 2015. godine, a druga otok Macaknara iz 2005. Suprotstavljanjem dva prizora i njihovim povezivanjem umjetnik ih postavlja u međuodnos koji mu omogućava istražiti nekoliko pitanja, a tiču se medijatiziranog krajolika, teme otoka i pitanja medija videa.

Otok kao mjesto izolacije i mira, dio kopna okružen morem u povijesti,  književnosti, filozofiji, vizualnoj umjetnosti ili filmu mjesto je umjetničke inspiracije, refleksije i istraživanja, te omogućava posredovanje kompleksnih odnosa čovjeka i prirode. Prizori otoka Malte i Macaknare temelje se na promatranju i donose osobnu poetiku fizičkog i mentalnog “krajolika”. Kao što govori naslov izložbe i naziv oba video rada - “O-tok” a temelji se na grafičkom razlaganju riječi otok na kružni oblik slova “O”, te protok o kojem svjedoči drugi dio riječi “-tok”,  cirkularnost forme, kao i cikličnost ponavljanja Toni Meštrović ističe kao koncept koji ga navedenim radovima zanima istražiti.

U razlikama medijske i tehnološke prirode koje govore tehničkim postupcima, prirodi medija i protoku slika, razlikama između realnog, stvarnog i medijski manipuliranog ostvaruje se prostor medija sa pripadajućim umjetničkim jezikom. Tehnika i manipulacija, kod kronofotografije, u montažnim postupcima i začudnim rješenjima od avangardnog filma, do suvremene kompjutorske animacije, imaju isto polazište i isti cilj, dati statičnom predlošku vremensku dimenziju, koja se manifestira u pokretu. Vrijeme koje nastaje u tom vremensko - prostornom pastišu, vrijeme je simulacije, hibridno vrijeme. 

Toni Meštrović, rođen 1973. u Splitu, diplomirao je 1999. na Grafičkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje se bavio grafikom, skulpturom i instalacijom. Zbog interesa za elektronske audiovizualne medije 1997. studira Video/Digital Imaging na International Sommerakademie für Bildende Kunst u Salzburgu. 2004. završio je dvogodišnji postdiplomski studij za Medienkunst na Kunsthochschule für Medien Köln gdje istražuje u videu, zvuku i video/zvučnim instalacijama osobnu percepciju mora i otoka uz koji je odrastao. Svojim povratkom u Hrvatsku nastavlja svoje umjetničko istraživanje u kojem se tematski bavi kulturnim nasljeđem, identitetom, te tranzicijskim promjenama na prostoru Dalmacije. Od 1992. aktivno sudjeluje na skupnim i samostalnim izložbama te video festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu. Živi u Rijeci i Kaštelima a predaje na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu, Odsjek za film i video. 

Izložba je otvorena do 29. studenog.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 19.11.2015