Vrtnja vlastitog tijela | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Vrtnja vlastitog tijela

Izložbom Nine Kurtele i Valentine Lacmanović otvara se nova izlagačka sezona u korčulanskom Prostoru medijske i suvremene umjetnosti siva) (zona.

  • A
  • +
  • -

Izložba Osi Nine Kurtele i Valentine Lacmanović predstavlja radove koji kao centralni motiv tematiziraju vrtnju vlastitog tijela. Radovi se protežu po rubovima sive zone između izvedbene i video umjetnosti. Otvaranje i izložba održat će se u odsutnosti obiju umjetnica, ali u njihovoj tjelesnoj prisutnosti na video radovima.

Osmerokanalna video instalacija iz serije radova New Skin Old Ceremony Nine Kurtele predstavlja neku vrstu putopisa bilježenih kroz medij videa, koji u ovom slučaju djeluje kao proteza izvedbenog tijela. Okrećući kadar prema subjektu i zanemarujući krajolik ili turističke znamenitosti određene lokacije naglašava se osobni doživljaj tj. subjektivnost određenog doživljaja, slike ili sjećanja. Baveći se prvenstveno prolaznošću vremena te konceptom kruga kao simbolom duhovnog, nevidljivog i transcendentalnog svijeta ali isto tako cjelovitosti, jedinstva, vremena i vječnosti, radovi su snimani na lokacijama u Hrvatskoj, Izraelu, Kosovu, Norveškoj, Njemačkoj i Poljskoj.

Valentina Lacmanović radi na konceptu Shedervish od 2004. godine, kada je zamisao o interpretiranju drevnih tehnika plesa transa na suvremen način rezultirala različitim eksperimentima. Godine 2007. održana je premijera plesnog / kazališnog / video rada Shedervish u suradnji s redateljem Amirom Grabusom, i još se uvijek prikazuje. Video rad Shedervish [uokvirena] do sada je jedini rad u video mediju performerice. Shedervish je pothvat stapanja plesa i snimanja filma u jednom neprekidnom kadru. Rad je nastao u suradnji s kamermanom Chrisom Fawcettom

Izložba je otvorena od 17. do 28. srpnja, a kustos izložbe je Darko Fritz

Izložbeni program  2013. odvijat će se u novom, privremenom (pop-up) izložbenom prostoru u Korčuli na tri etaže stambene kuće koja je udruzi ustupljena ljubaznošću Igora Franića. Nadolazeće izložbe predstavit će radove Tonke Maleković i Nadije Mustapić (u odabiru gostujuće kustosice Ivane Meštrov / Slobodne veze) te Sandra Đukića.

Izvor: siva)(zona

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 17.07.2013