Vukovar film festival | kulturpunkt

Najave Projekcije

<

Vukovar film festival

Festival podunavskih zemalja došao je do svog jubilarnog, petog izdanja.

24.08.2011 - 28.08.2011
  • A
  • +
  • -

Peto izdanje Vukovar film festivala ove će godine biti održano na terasi Agencije za vodne putove, Ružičkinoj kući te kinu Borovo.

Ove godine organizatori donose tematski zanimljiv program. Globalne promjene su vidljive na svakom koraku, svijet je na raskršću, a selektirani filmovi odgovaraju vremenu u kojem živimo i najbolje pokazuju stanje svijesti današnjeg čovjeka uvučenog u beskrupulozni svijet neo-liberalnog kapitalizma.

Tako glavni program donosi pregršt podunavskih dragulja. Tu je bugarski Tilt,  ljubavna priča smještena u doba tranzicije, redatelja Viktora Chouckova te ukrajinski Sreća moja, redatelja Sergeja Loznitsa, nominiran za cannesku Zlatnu palmu, priču o očajnom kamiondžiji ogrezlom u zločin. Poslastica festivala je sarajevski pobjednik i nagrađen na Cannesu 2011,austrijski film Disati, redatelja Karla Markovicsa, potresna priča o kriminalnom rekovalescentu u potrazi za obitelji. Jedan od najboljih hrvatskih filmova od osamostaljenja, novi film Tomislava Radića, Kotlovina,  također je na repertoaru.

U programu kratkog igranog filma publika će moći pogledati rumunjski naslov Tiha rijeka, koji prikazuje ljude koji su u doba komunizma iz zemlje bježali vodenim, dunavskim putem te njemački Između neba i zemlje sa sličnom tematikom, bijegom i nadom u bolje sutra.

Podunavski dokumentarni program je jedna od jačih karika ovogodišnjeg izdanja festivala. Na rasporedu su: austrijsko-njemački film Zlin -  Živuća utopija i zanimljiv dokumentarac Gospodari Dunava koji govori o ugroženosti dunavske ribe jesetre koja nestaje zbog izlova vezanog uz proizvodnju kavijara. Austrijski film Solartaxi govori o vizionarskom pothvatu čovjeka koji autom na solarnu energiju obilazi svijet. Prelazeći taj put on ne mijenja samo percepciju svijeta nego i sebe na duhovnoj razini. Kapitalizam - naša poboljšana formula rumunjski je film koji govori kako su novopečeni rumunjski bogataši nekada bili pripadnici zloglasne tajne službe Securita. Njemački Na početku bijaše svjetlo film je o kojem znanost ne želi ni čuti. Jer kako objasniti da postoje ljudi koji 50-ak godina žive bez da konzumiraju hranu i vodu. Takvi su pojedinici pomno proučavani, a prava se istina zataškava jer se svijetu nema hrabrosti reći istinu. Redatelj filma P.A. Straubinger bit će gost festivala. Zadnji film nedavno preminulog dokumentarista Miroslava Mikuljana, hrvatski naslov Plava plaža 2 je dokumentirano duhovno iskustvo o čovjekovoj prolaznosti. Njemački naslov Khodorowsky pak priča priču o kontroverznoj ruskom bogatašu kojeg je Putin smjestio u zatvor, a Gradonačelnik protiv bijele smrti pak o slovačkom mjestašcu čiji je gradonačelnik odlučio spojiti sve neoženjene dečke i cure.

I program van službene konkurencije obiluje intrigantnim naslovima, a tu su i dodatna događanja: TV sajam u suradnji s HRT-om koji okuplja filmske profesionalce regije i na najbolji način ih povezuje i navodi na suradnju, filmske radionice, glazbena događanja i još mnogo toga.

Više informacija potražite ovdje.

Foto: Disati / Karl Markovics

 

Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 17.08.2011