Vukovar u znaku Berlinalea i Sundancea | kulturpunkt

Najave Festival

<

Vukovar u znaku Berlinalea i Sundancea

Vukovar film festival- festival podunavskih zemalja stigao je do svog šestog izdanja. 

22.08.2012 - 26.08.2012

Vukovar film festival- festival podunavskih zemalja stigao je do svog šestog izdanja. 

Natjecateljski podunavski program je iznimno jak što potvrđuju dva naslova koja su se okitila nagradama na Berlin film festivalu. Radi se o njemačkom naslovu Barbara, Christiana Petzolda, dobitniku Srebrnog medvjeda za najbolju režiju. Izvrstan je to film o nevoljama istočnonjemačke liječnice koja je po „političkoj“ kazni premještena u provincijsku bolnicu. Glavnu ulogu žene koja sanja o bijegu na zapad tumači poznata njemačka glumica Nina Hoss koja se proslavila ulogom u hit filmu Bijeli Masai. Druga poslastica za filmofile bit će mađarski film Benedeka Fliegaufa, Samo vjetar / Csak a Szel. Dobitnik je to Srebrnog medvjeda u kategoriji nagrade žirija. Izuzetno kontroverzan naslov progovara o nasilju nad mađarskim Romima, potisnutim strahovima i daje izuzetan uvid u život jedne autsajderske manjine. U popratnom programu Svijet bit će prikazan pobjednik Sundance film festivala (Velika nagrada žirija) i dobitnika čak četiriju nagrada na ovogodišnjem idanja Festivala u Cannesu ( Zlatna kamera), maštoviti i inovativni naslov Zvijeri južnih divljina/ Beasts of the Southern wild. Priča je to o šestogodišnjakinji suočenom sa nestankom majke i prethistorijskim bićima koja su oživjela zahvaljujući ekološkim promjenama na Zemlji. 

Već je raspisan natječaj za tradicionalnu Dunavsku scenarističku radionicu koju će opet voditi Irena Krčelić. Priče (story outline u 24 riječi ) se mogu slati na ovu adresu. Najboljih 5 sudjelovat će u radionici te imati osiguran smještaj s doručkom u Vukovaru. 

Festival će biti održan od 22.do 26. kolovoza u Vukovaru na rekordnom broju lokacija. Više informacija uskoro će biti dostupno ovdje

 

Objavio/la ante [at] kulturpunkt.hr 06.08.2012