WikiKaoMediji | kulturpunkt

Natječaji Poziv na sudjelovanje

<

WikiKaoMediji

Radionica je namijenjena osobama koje aktivno koriste Wikipediju za pretraživanje, informiranje i/ili rade s arhivama, dokumentacijom, mapiranjem ili dijeljenjem znanja.

ROK: 11.04.2021
  • A
  • +
  • -

Radionica "WikiKaoMediji – urgentnost održivih medijskih praksi i dijeljenog znanja" koju će voditi Željko Blaće održava se u utorak, 13. i četvrtak, 15. travnja 2021. od 17 do 20 sati, preko Zoom platforme. 

Radionica je prvenstveno namijenjena osobama koje aktivno koriste Wikipediju za pretraživanje, informiranje i/ili rade s arhivama, dokumentacijom, mapiranjem ili dijeljenjem znanja, te žele koristiti otvorene alate i sadržaje u svom hobističkom ili profesionalnom radu s digitalnim medijima.

U prvom dijelu polaznici će dobiti pregled razvoja Wikipedije i sestrinskih Wikimedija projekata, te uvid u praktična znanja vezana uz načine na koje je moguće koristiti Wikipediju kroz pretraživanje i dorađivanje sadržaja. Nakon toga će zaviriti "pod haubu" Wikipedije i pokušati je razumjeti kao kompleksniji sustav međuodnosa te analizirati na koji način je suradnički organizirana, sadržajno strukturirana i tehnički razvijana-održavana.

Drugi dio radionice bavi se temom percepcije, stigmom (ne)znanja i amaterizma koje su Wikipedijinoj zajednici nerijetko pripisivane s jedne strane te uviđanja važnosti razvoja Wiki(medijske) kulture i open source zajednice koje su već odavno prestale biti subkulture s druge strane. U ovom modulu radionica se bavi i paradoksima unutar Wiki zajednice, osobito u kontekstu pojave rodnih razlika (eng. gender gap), te kultoroloških i jezičnih specifičnosti. 

Treći dio radionice posvećen je tehnološkim konceptima i online servisima, Wiki konceptom prije i poslije Wikimedije te njenim sestrinskim projektima. 

Za sudjelovanje nije neophodno prethodno iskustvo ili posebno tehničko znanje, ali je dobro imati već otvoren Wikipedija suradnički račun (ne morate koristiti puno ime i prezime, čak ni e-mail) idealno bar 5 dana prije početka radionice. 

Prijave su otvorene do nedjelje, 11. travnja 2021. točno u ponoć. Prijavnicu i detalje o programu potražite na poveznici

 

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 06.04.2021