WikiLeaks protiv TTIP-a | kulturpunkt

Vijesti Društvo

<

WikiLeaks protiv TTIP-a

WikiLeaks je pokrenuo kampanju prikupljanja 100 tisuća eura koje će iskoristiti kao nagradu za povjerljive informacije o TTIP-u. 

Pripremio: Vatroslav Miloš
  • A
  • +
  • -

Kao što smo već pisali, pregovori o Transatlantskom sporazumu o trgovini i investicijama (Transatlantic Trade and Investment Partnership, TTIP), uspostavi slobodne trgovinske zone između Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država, vode se već neko vrijeme, a tim se ugovorom uvode liberalniji standardi radnog prava, zaštite podataka, financijske regulacije i zaštite okoliša. 

"Sporazum je gotovo u cijelosti tajan, pregovarači ga brižno čuvaju. WikiLeaks danas poduzima korake kojima želi osigurati da Europljani mogu napokon pročitati taj čudovišni trgovinski sporazum", objavio je WikiLeaks. "Tajnovitost TTIP-a baca sjenu na buduću europsku demokraciju", ističe osnivač WikiLeaksa Julian Assange i dodaje: "Pod tom krinkom divljaju posebni interesi... Vrijeme je da se prekine ta tajnovitost".

Zagovornici TTIP-a tvrde da će potaknuti gospodarski rast i zapošljavanje, no kritičari strahuju da će ugroziti zaštitu potrošača i omogućiti korporacijama da blokiraju zakone koji im ne odgovaraju, prenosi HINA.

WikiLeaks kontinuirano objavljuje dokumente vezane i uz TISA-u (Trade in Services Agreement), ugovor nastao inicijativom SAD-a radi daljnje liberalizacije svjetske trgovine usluga, a koji uključuje 23 zemlje i područje Europske unije. Udruženje sindikata Public Services International (PSI) opisuje TISA-u kao ugovor koji će daljnje liberalizirati trgovinu i investicije u uslugama te proširiti "regulatorne odredbe" na sve sektore uključujući javne usluge. Odredbe će omogućiti stranim pružateljima usluga ulazak na domaća tržišta pod jednakim uvjetima te ograničiti mogućnosti vlada da te usluge reguliraju, kupuju i dobavljaju. Tijek pregovora i sadržaj tog ugovora bili su tajni do lipnja 2014. godine kada je WikiLeaks objavio sadržaj dodataka na ugovor, a od 3. lipnja 2015. dokumenti i dalje pristižu.

Za fond koji bi imao omogućiti razotkrivanje vela tajni iza TTIP-a do sada je skupljeno gotovo 60 tisuća američkih dolara, a među donatorima su ekonomist Janis Varufakis, modna dizajnerica Vivenne Westwood, zviždač Daniel Ellsberg, filozof Slavoj Žižek i novinar Jevgenij Morozov

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 13.08.2015

VEZANE VIJESTI

Kulturno iznimna trgovina

Piše: Matija Mrakovčić
Europski je parlament prihvatio rezoluciju o izuzeću kulturnih i audiovizualnih usluga iz pregovora o TTIP-u, no Vijeće je zaključilo da ta odluka može biti predmet revizije.

Zauzmite stav!

Piše: Matija Mrakovčić
Krajem svibnja, saborski zastupnici su podnijeli interpelaciju o ulozi Vlade u postupku pregovora o TTIP-u, no Vlada je odgovorila da je to pogrešna tema jer drugi nadgledaju pregovore.

Protiv restriktivnih praksi

Udruga za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda Cenzura Plus organizira tribinu Javno o TTIP-u.