Za afirmaciju mladih umjetnika | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Za afirmaciju mladih umjetnika

Projekt Erste fragmenti pruža potporu mladim i neafirmiranim likovnim umjetnicima do 30 godina.

  • A
  • +
  • -
Erste banka ovim projektom, osim radu mladim umjetnicima, pruža podršku i studentima akademija likovnih umjetnosti otkupom njihovih umjetničkih djela (skulptura, slika, grafika i instalacija) te dodatnom dodjelom novčane nagrade za najbolji rad. Osim odabira najboljeg rada po izboru stručnog žirija, bit će dodijeljena i posebna nagrada za najbolji rad po izboru posjetitelja Facebook stranice Erste banke. Također, dodijelit će se i jedna godišnja stipendija u iznosu od tisuću kuna mjesečno za koju se mogu kandidirati studenti likovnih akademija u Zagrebu, Rijeci, Osijeku ili Splitu. 

Prijave na natječaj za Erste fragmente 8 zaprimaju se do 1. prosinca 2011. godine, a o odabiru radova za otkup i proglašenju najboljeg rada odlučivat će stručno povjerenstvo. Svi otkupljeni radovi bit će prikazani na izložbama u Rijeci i Zagrebu, a za autora najboljeg rada predviđena je i dodatna novčana nagrada u iznosu od deset tisuća kuna. Za dobitnika posebne Facebook nagrade predviđena je nagrada u iznosu od tri tisuće kuna.

Prošlogodišnji Erste Grand Prix, odnosno posebnu nagradu stručnog žirija dobila je Vlatka Škoro za skulpturu Indigo dijete, dok je prema izboru posjetitelja Facebook stranice Erste banke, za sliku Bez naziva Dino Zrnec dobio nagradu u iznosu od tri tisuće kuna. Od prošle godine Erste banka dodjeljuje i jednu godišnju stipendiju studentima likovnih akademija u Zagrebu, Rijeci, Osijeku ili Splitu, a prva stipendistica bila je Sabina Mikelić čiji se rad Jedno nalazi i među otkupljenim radovima.  

Projekt Erste fragment započet je 2001. godine, a u prethodnih sedam njegovih izdanja otkupljeno je preko 100 radova umjetnika mladih naraštaja. Osnovna ideja projekta je dati doprinos razvoju umjetnosti i afirmaciji mladih umjetnika. 

Izvor: Erste / Foto: Vlatka Škoro, Indigo dijete
Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 10.11.2011