Za afirmaciju nezavisne kulture | kulturpunkt

Vijesti Kulturne politike

<

Za afirmaciju nezavisne kulture

Treća redovna Skupština NKSS-a bit će posvećena teškoj situaciji u području kulture i umjetnosti u Srbiji.

  • A
  • +
  • -

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) održat će od 21. do 23. lipnja u Vršcu treću redovnu Skupštinu, koja će, uz izbor novog rukovodstva i primanje novih članova, velikim dijelom bit će posvećena teškoj situaciji u području kulture i umjetnosti u Srbiji, o čemu smo već i pisali, kao i o mnogobrojnim problemima s kojima se posebno suočava nevladin sektor.

Na Skupštini će biti izražena i podrška Protestu za kulturu koji će 22. lipnja biti održan na Trgu Republike u Beogradu. NKSS poziva sve predstavnike svojih članica koji neće prisustvovati na Skupštini u Vršcu, kao i sve ostale umjetnike i kulturne radnike, publiku i najširu javnost, da i fizičkim prisustvom podrže zahtjeve sa tog protestnog skupa.

Hitno definiranje kulturne politike i strategije razvoja kulture, reforma i donošenje zakona u skladu s potrebama različitih aktera u kulturi i umjetnosti, pronalazak načina za adekvatnije financiranje kulture i umjetnosti, depolitizacija i departizacija kulture, kao i povratak umjetničkog i obrazovnog programa na javni servis, neke su od tema o kojima će biti riječi i na Skupštini NKSS-a u Vršcu. Razmotrit će se i druge ključne teme koje su specifične za izvaninstitucionalnu kulturnu i umjetničku produkciju, kao i načini za promjenu ponižavajućeg i pogubnog stanja.

Asocijacija NKSS, nakon prve dvije redovne Skupštine (2011. u Zaječaru i 2012. u Požegi), okuplja oko 80 članica iz dvadesetak gradova širom zemlje, čime je postala najveća i najreprezentativnija mreža organizacija, neformalnih grupa i pojedinaca koji djeluju u civilnom sektoru u području kulture i umjetnosti u Srbiji, te se time potvrdila kao nezaobilazni faktor u kreiranju kulturne politike u zemlji.

Izvor: NKSS / Na fotografiji: Posljedice napada na Omladinski centar CK13 u Novom Sadu

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 19.06.2013

VEZANE VIJESTI

Ponižavanje kulture

Nezavisno stvaralaštvo u kulturi, koje predstavlja najreprezentativnije domete kojima se Srbija pojavljuje na međunarodnoj sceni, nalazi u najtežoj situaciji u posljednjih 20 godina.