Za bolje prijatelje i sugrađane | kulturpunkt

Vijesti Znanost i obrazovanje

<

Za bolje prijatelje i sugrađane

Objavljen je priručnik za učenike namijenjen provođenju izvannastavne aktivnosti Građanskog odgoja i obrazovanja u riječkim osnovnim školama.

Piše: Matija Mrakovčić

FOTO: PhOtOnQuAnTiQuE/Flickr

  • A
  • +
  • -

Učenik građanin prvi je takav priručnik za učenike u Hrvatskoj, a izradile su ga, zajedno s programom izvannastavne aktivnosti, Gordana Frol (profesorica povijesti i zemljopisa u OŠ Vežica), Vesna Kovač (izvanredna profesorica na Odsjeku za pedagogiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci), Orjana Marušić Štimac (stručna suradnica u OŠ Nikola Tesla) i Mirela Pašić (magistra pedagogije, predstavnica udruge Delta - članice GOOD inicijative). Vizualni identitet priručnika potpisuju Lea Jurin i Dragan Kordić.

Izvannastavnu aktivnost Građanski odgoj i obrazovanje Grad Rijeka će od školske godine 2016/2017. eksperimentalno uvesti u pete razrede šest osnovnih škola, a od sljedeće školske godine u sve zainteresirane riječke škole. Nastava će biti organizirana po modelu programa "Moja Rijeka" kao izvannastavna aktivnost. Provodit će se jednom tjedno s maksimalnim fondom od 35 sati godišnje u višim razredima osnovne škole. 

Grad Rijeka nema nadležnost da Građanski odgoj i obrazovanje u škole uvede kao obavezni ili izborni predmet, no od same najave njegova eksperimentalnog provođenja kao izvannastavne aktivnosti javile su se brojne jedinice lokalne samouprave sa željom da se priključe projektu.

Priručnik sadrži 30 tema koje na jednom mjestu objedinjavaju svih šest dimenzija Građanskog odgoja i obrazovanja: društvenu, ljudsko-pravnu, političku, kulturalnu, gospodarsku i ekološku. Udžbenik je preveden i na talijanski jezik. U ponedjeljak, 13. lipnja, počela je opsežna edukacija učitelja čija je temeljna kvalifikacija za predavanje GOO-a intrinzična motivacija i predanost. 

Priručnik je dostupan za preuzimanje na istaknutoj poveznici.

Uz ovaj priručnik za učenike, 2014. je objavljen priručnik Znam, razmišljam, sudjelujem za nastavnike, stručne suradnike i druge edukatore u provedbi Građanskog odgoja i obrazovanja. Priručnik je nastao u sklopu projekta eksperimentalne provedbe Građanskog odgoja i obrazovanja u školskoj godini 2012/2013, a izradio ga je Centar za mirovne studije u suradnji s Mrežom mladih Hrvatske i GONG-om, uz podršku Agencije za odgoj i obrazovanje i Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

I ovaj priručnik možete preuzeti.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 20.06.2016

VEZANE VIJESTI

U školske kolektive treba ulagati

Razgovarala: Matija Mrakovčić
Građanski odgoj i obrazovanje provodi se u svim osnovnim i srednjim školama u RH. O stanju na terenu razgovaramo s Ines Elezović iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Presudna uloga sindikata

Piše: Matija Mrakovčić
Borba za prava radnika u sustavu obrazovanja i poboljšanje materijalnih uvjeta rada zorna je nastava građanskog odgoja.

Građanski odgoj u praksi

Piše: Matija Mrakovčić
Programima namijenjenim djeci i mladima knjižnice pridonose razvoju samog civilnog društva, društva građanski i politički pismenih pojedinaca, koji vole i čitati.