Za bolje Trnje | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Za bolje Trnje

Društvo arhitekata Zagreba poziva na sudjelovanje u radionici koja će krajem veljače biti održana u zagrebačkom Trnju, a dio je projekta Akupunktura grada. 

Zagrebačka radionica, koja će od 24. do 28. veljače biti održana u naselju Trnje, treća je u nizu iz projekta Akupunktura grada, nakon skopske i beogradske, a prije sarajevske i splitske. Kao i u prethodno održanim radionicama, i ova će okupiti više od 40 mladih stručnjaka iz regije koji će kroz interkulturalni i interdisciplinarni dijalog nastojati što kvalitetnije osmisliti i pripremiti niz malih i preciznih intervencija u gradskom prostoru. 

Kako ističu organizatori iz Društva arhitekata Zagreba, kvart Trnje odabran je nakon otvorenog poziva svim zagrebačkim gradskim četvrtima. Trnje je prijavom pokazalo razumijevanje metodologije akupunkture te jasnu želju da se akupunkturnim intervencijama u prostor četvrti pokuša poboljšati kvaliteta urbanog života, poveća socijalna kohezija lokalne zajednica te ojača identitet četvrti i njena vidljivost u gradu.

Ova četvrt obuhvaća južni dio središnjeg prostora grada Zagreba. Na sjeveru ju željeznička pruga dijeli od Donjeg grada, a na jugu granicu čini rijeka Sava. Odabrano područje za ovu radionicu upravo je ono uz rijeku Savu. Prije početka projekta u Trnju će biti organiziran i okrugli stol s predstavnicima udruga te radionica s djecom po principima poznate škole Arkki iz Helsinkija. Oba događanja organiziraju se kako bi sudionici dobili što kvalitetniji i sveobuhvatniji uvid u razmišljanja stanovnika o svom kvartu.

Svi zainteresirani za sudjelovanje od 11. veljače trebaju poslati prijavu koja mora sadržavati kratki životopis te barem jedan primjer koji po njihovom mišljenju najbolje ilustrira male, ali učinkovite intervencije u gradskom prostoru (primjere malih intervencija pronađite ovdje). Materijal (linkovi, fotomontaže, skice, tekst i sl.) uz kratki popratni vlastiti komentar potom pošaljite na ovaj email. Više o projektu i prijavi saznajte ovdje

Izvor: DAZ

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 01.02.2013

VEZANE VIJESTI

Precizne arhitektonske intervencije

Uskoro ističe rok za prijavu na drugu interdisciplinarnu radionicu Akupunktura grada koja će u listopadu biti održana u Beogradu.