Za bolji status knjige | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Za bolji status knjige

U zadnje vrijeme u književnim se krugovima šuška o raznim inicijativama i programima kojima bi se pokušalo doskočiti sve problematičnijem stanju na tržištu knjiga.

  • A
  • +
  • -
Na valu nezadovoljstva i frustracije s jednakim je ciljem osnovana nova neprofitna udruga Knjižni blok – Inicijativa za knjigu. Čine je pet hrvatskih nakladnika i jedan internetski portal za knjigu: Fraktura (Sibila i Seid Serdarević), Izdanja Antibarbarus (Simona Goldstein), Moderna vremena Info (Nenad Bartolčić), Naklada OceanMore (Gordana Farkaš Sfeci), Novi Liber (Sanja Goldstein) i Planetopija (Marina Kralj Vidačak).

Kako doznajemo iz priopćenja, osnivači su se odlučili proaktivno angažirati na saniranju sve težih posljedica krize i višegodišnje neuređenosti hrvatskoga knjiškog tržišta te pridonijeti rješavanju gorućih problema svih sudionika u tzv. lancu knjige (autora, nakladnika, knjižara...), zalažući se za poboljšanje statusa knjige u društvu, znanosti i kulturi te uopće u svim segmentima javnog života, bez elitističke isključivosti prema sveukupnosti ponude knjiga na tržištu.

Djelovanje udruge realizirat će se kroz pripremu i izvođenje projekata vezanih za unapređenje javnih politika iz područja kulture, znanosti i umjetnosti s posebnim naglaskom na nakladništvo i knjižarstvo, distribuciju, e-knjigu, intelektualno vlasništvo i autorska prava te status knjige u obrazovnom sustavu i medijima.

"Želja nam je da upravo Knjižni blok svojim inicijativama i neposrednim angažmanom bude pokretač modela profesionalnog djelovanja svih aktera na hrvatskom tržištu knjiga. Smatramo da je krajnje vrijeme i praktično posljednji trenutak da sama struka – neposredni sudionici na hrvatskom tržištu knjiga, od autora preko nakladnika do knjižara i medija – u konkretnim i učinkovitim inicijativama stvara preduvjete za prevladavanje sadašnje situacije. Knjižni blok u svome će djelovanju surađivati sa svim akterima i institucijama koji posredno ili neposredno utječu na tržište knjiga: Ministarstvom kulture RH (naročito Upravom za knjigu i knjižnice), Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa RH, Ministarstvom gospodarstva, rada i poduzetništva te drugim državnim, regionalnim i lokalnim institucijama, stručnim i nevladinim udrugama."

Kako bi ostvario svoje ciljeve, Knjižni blok će pratiti i analizirati zakonske modele prisutne na tržištima knjiga u svijetu te se informirati o njima, pratit će razvijena tržišta knjiga u svijetu te ostvarivati kontakte i udruživanja sa svjetskim organizacijama sličnog profila, redovito će se baviti najnovijim tehnoloških dostignućima u nakladništvu i knjižarstvu, osmišljavati projekte za poboljšanje statusa i prisutnosti knjige u medijima, organizirati okrugle stolove, seminare, predavanja, tribine, radionice itd.

Izvor: Booksa
Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 15.06.2011