Za demokratsko korištenje javnog prostora | kulturpunkt

Najave Razgovor

<

Za demokratsko korištenje javnog prostora

Razgovor Spomenici i javni prostor u Republici Hrvatskoj za cilj ima ponuditi okvir za rješenje kompleksnog pitanja postavljanja skulpture i spomenika u javnim prostorima.

09.05.2018 , Zagreb - Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA)

FOTO: Wikipedia

  • A
  • +
  • -

U srijedu, 9. svibnja u 19 sati u prostorijama Udruženja hrvatskih arhitekata održava se okrugli stol Spomenici i javni prostor u Republici Hrvatskoj.

Povod za ovaj okrugli stol je priprema Zakona o umjetnicima i Zakona o spomenicima braniteljima. Na osnovu spomeničkih praksi od devedesetih do danas sudionice i sudionici će nastojati iščitati glavne trendove oblikovanja javnog prostora, iščitati simptome u javnom prostoru i pokušati ponuditi optimalna rješenja u demokratskom korištenju javnog prostora kao javnog dobra.

Kako stoji u najavi, "demokratske promjene početkom devedesetih obećavale su demokratizaciju društva na niz razina. Javni je prostor uvijek materijalizacija vladajućih ideologija, i kao takav trebao je biti jedno od prvih mjesta materijalizacije obećanja i realizacije te demokratizacije. Umjesto demokratizacije dogodio se nered u javnom prostoru, a taj nered često ima za rezultat uništenje javnog prostora kao javnog dobra lošim praksama postavljanja javne skulpture i spomenika".

Naslanjajući se na zaključke simpozija Problem spomenika: spomenik danas koje je donijelo Društvo povjesničara umjetnosti 2014. godine cilj ovog razgovora je ponuditi okvir za rješenje kompleksnog pitanja postavljanja skulpture i spomenika u javnim prostorima.

U razgovoru sudjeluju: Frano Dulibić iz Društva povjesničara umjetnosti, Silva Kalčić iz ULUPUH-a, Marko Ercegović iz HDLU-a Dubrovnik, Barbara Blasin iz Hrvatskog dizajnerskog društva, Darija Perković iz Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata, Tamara Bjažić Klarin i Sanja Horvatinčić iz Instituta za povijest umjetnosti te Maja Kireta i Valentina Fištrek iz Udruženja hrvatskih arhitekata.

Razgovor će moderirati Antonio Grgić iz Udruženja hrvatskih arhitekata.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 02.05.2018