Za desetljeća animacije | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Za desetljeća animacije

Međunarodna asocijacija animiranog filma ASIFA dodijelila je Nagradu za životno djelo doajenu i pioniru hrvatskog animiranog filma Borivoju Dovnikoviću Bordu.

  • A
  • +
  • -
Dovnikoviću je nagrada na 35. međunarodnom festivalu animacije CINANIMA koji se od 7. do 13. studenog održavao u portugalskom Espinhu dodijeljena za njegov cjelokupan autorski opus i izniman doprinos pokretanju i razvitku umjetničkog crtanog filma u Hrvatskoj, kao i promociji umjetnosti animiranog filma u svijetu.

Borivoj Dovniković Bordo je čitav svoj autorski opus realizirao u Studiju za crtani film Zagreb-filma, kao jedan od pripadnika renomirane Zagrebačke škole animiranog filma. Nagradu mu je uručio predsjednik ASIFA-e Nelson Shin, uz nazočnost najužeg vodstva asocijacije, upravo u godini značajnih jubileja: pedeset godina ASIFA-e, šezdeset godina hrvatske animacije i profesionalnog rada laureata te pedeset godina njegovog autorskog stvaralaštva.

U natjecateljskom programu CINANIMA-e prikazan je kratki animirani film Dove sei, amor mio (2011.) Veljka Popovića nastao u produkciji Bonobostudija. Veliku nagradu CINANIMA-e osvojio je animirani film The Renter Jasona Carpentera. Posebna nagrada žirija pripala je filmu Muybridge’s Strings laureata Animafesta 2004. Kojija Yamamure, dok je u kategoriji filmova u trajanju od 5 do 20 minuta nagrađen animirani film Second Hand Isaaca Kinga.
Izvor: HAVC

 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 15.11.2011