Za djelovanje nezavisne kulturne scene | kulturpunkt

Najave Tribina

<

Za djelovanje nezavisne kulturne scene

Prostor predstavlja nasušnu potrebu pri realizaciji programa nezavisne kulture.

13.12.2012 - 14.12.2012 , Rijeka - Molekula
  • A
  • +
  • -

Upravo se nemogućnost raspolaganja prostorom kontinuirano provlači kao jedan od njenin ključnih problema u različitim lokalnim kontekstima u Hrvatskoj. 

S jedne strane akteri često nemaju adekvatne, a ni dostupne prostore za rad i realizaciju svojih programa, dok istodobno na nacionalnoj i lokalnim razinama ne postoji jasna strategija upravljanja prostorima koji stoje na raspolaganju.

Zbog čega ne ustupiti prostore ovim akterima? S jedne se strane napučenim prostorima produljuje životni vijek i odgađa njihovo propadanje, dok se s druge strane akterima omogućuju elementarni uvjeti za rad i djelovanje. S druge pak strane, u uvjetima kontinuirane neizvjesnosti i dostupnosti gotovo isključivo programskih sredstava, raspolaganje prostorom predstavlja i određen uteg koji, zahtijeva kontinuirano održavanje i ulaganje te pritom zadaje smjer razvoja programa i daljnjeg djelovanja. Nadalje, koji su modeli osiguravanja prostora za djelovanje nezavisne kulture u vremenima kada su institucije pod pritiskom da stvaraju vlastiti prihod i to naustrb svoje javne funkcije?

Ovo su neka od pitanja o kojima će se u četvrtak, 13. prosinca, u 19 sati razgovarati na tribini Modeli osiguravanja prostora za djelovanje nezavisne kulturne scene.

Gosti tribine su Slaven Tolj (MMSU, Rijeka), Teodor Celakoski (Pravo na Grad, Zagreb), Emina Višnić (Pogon, Zagreb), Dušica Radojčić (Zelena Istra, Pula), Miranda Veljačić (Platforma 9.81, Split), Ivan Šarar (Grad Rijeka – odjel za kulturu) i Davor Mišković (Drugo more, Rijeka). Moderatorica tribine je Janja Sesar (Kurziv, Zagreb).

Tribina se realizira u sklopu segmenta projekta MediaLab na putu u partnerstvu s platformom Clubture te u okviru projekta Nezavisini kulturni prostori u lokalnom razvoju, a u suradnji sa Savezom udruga Molekula i Drugim morem.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 12.12.2012