Za dobrobit društva | kulturpunkt

Najave Okrugli stol

<

Za dobrobit društva

Okrugli stol Priziv savjesti u medicini usmjeren je prema povećanju vidljivosti onih koji žele ukazati na učinke odbijanja vršenja određenih medicinskih postupaka.

21.01.2015 , Zagreb - Novinarski dom

FOTO: Adrian Clarke

  • A
  • +
  • -

Priziv savjesti omogućuje liječnicima odbijanje izvođenja pojedinih medicinskih postupaka, što se pokazalo najočitijim na primjeru dostupnosti legalnog prekida trudnoće. Inicijativa liječnika/liječnica smatra da priziv savjesti predstavlja problem, ne samo kod dostupnosti legalnog prekida trudnoće, već i u širem području reproduktivne medicine, preventivnoj medicini te u palijativnoj medicini i onkologiji.

Zadnjih su godina u javnosti najglasniji liječnici/e koji/e zbog priziva savjesti odbijaju vršenje nekih medicinskih postupaka, a ovaj okrugli stol predstavlja značajan korak u povećanju vidljivosti onih koji žele ukazati na učinke odbijanja vršenja određenih medicinskih postupaka zbog priziva savjesti na dostupnost i kvalitetu standardizirane i legalne zdravstvene zaštite, te na uživanje temeljnih ljudskih prava i specijalnih prava pacijenata/ica.

Inicijativa liječnika/liječnica se zalaže i zahtijeva reguliranje pitanja priziva savjesti u medicini a okrugli stol predstavlja doprinos osvještavanju problema prava na priziv savjesti te reguliranju tog prava na način da ono ne ograničava druga ljudska prava, zaštitu zdravlja, znanstvenu medicinu i uživanje znanstvenih dostignuća na dobrobit svih ljudi.

Govornici na okruglom stolu su dr.sc. Gorjana Gjurić, prof.dr.sc. Herman Haller, dr.sc. Dubravko Lepušić, dr.sc. Jasenka Grujić Koračin te dr.sc. Dalida Rittossa. Moderatorica je Vesna Kesić.

Okrugli stol organizira Inicijativa liječnika/liječnica za reguliranje prava na priziv savjesti u medicini zajedno sa Centrom za edukaciju, savjetovanje i istraživanje.

Okrugli stol bit će održan u srijedu, 21. siječnja, u Novinarskom domu, s početkom u 11 sati.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 20.01.2015