Za društveno odgovorniji centar | kulturpunkt

Najave Program

<

Za društveno odgovorniji centar

Plesna zajednica i građani u bojkotu Zagrebačkog plesnog centra pozivaju na 24-satnu protestnu akciju, radionicu i okrugli stol.

02.05.2017 - 11.05.2017 , Zagreb - Više lokacija
  • A
  • +
  • -

Plesna zajednica i građani u bojkotu Zagrebačkog plesnog centra pozivaju na Markov trg 2. svibnja u 10 sati ujutro, kada će krenuti 24-satna neprekidna protestna akcija Tjelovanje tijekom koje će se plesati za društveno odgovorniji Zagrebački plesni centar i za društveno odgovornije upravljanje javnim resursima grada Zagreba. Tom prilikom bit će najavljena i druga događanja u organizaciji plesnih umjetnika i građana u bojkotu Zagrebačkog plesnog centra koja slijede tijekom mjeseca svibnja, poput radionice za plesnu zajednicu i sve zainteresirane Kakav plesni centar želimo, 9.svibnja, te okrugli stol s predstavnicima kandidata za gradonačelnika/gradonačelnicu Zagreba koji će moderirati Nataša Govedić i Zdravko Popović, 11. svibnja.

"Dugogodišnja nastojanja plesne scene da organizira javni plesni centar kojim će se upravljati transparentno i odgovorno, ponovno je postala aktualna prije točno godinu dana. Tada je odlukom gradonačelnika Bandića, prostor Zagrebačkog plesnog centra "iza zatvorenih vrata" i na principu političke podobnosti dat na upravljanje Zagrebačkom kazalištu mladih. Tom je odlukom gradska uprava praktički po drugi put (prvi put 2009.) privatizirala jedini prostorni i produkcijski resurs za ples u Zagrebu, ovaj put pod krinkom racionalizacije troškova.

Danas je zbog te odluke upravljanje, kadroviranje, programiranje i financiranje plesne umjetnosti u Zagrebačkom plesnom centru u rukama jedne osobe – ravnateljice dramskog kazališta – koja obje funkcije obnaša provodeći Bandićevu politiku. Ta politika korupciju, klijentelizam i nepotizam stavlja ispred transparentnog i odgovornog raspolaganja javnim resursima. Nažalost, Zagrebački plesni centar samo je još jedan primjer kako se javni resursi u gradu Zagrebu koriste za uhljebljivanje politički podobnih, a ne djelovanje u širem društvenom interesu na principu jednakih šansi. 

Naša je umjetnička i građanska dužnost ukazati na društveno neodgovorne procese upravljanja javnim dobrom, odnosno naše je pravo i obaveza prostor plesne umjetnost i rada u umjetničkom polju obraniti od takve politike zagovarajući drugačije, pravednije odnose i načine upravljanja. Zato smo u susret lokalnim izborima odlučili organizirati akciju Odbrojavanje. Akcijom želimo još jednom ukazati na propuste u upravljanju gradom, uzimajući pritom Zagrebački plesni centar za paradigmatski primjer štetne politike, istovremeno nastavljajući zagovarati autonomiju plesu kroz osnivanje javne ustanove za ples kojom će se upravljati na transparentan i društveno odgovoran način".

Više potražite ovdje.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 01.05.2017