Za emancipaciju građana | kulturpunkt

Vijesti Društvo

<

Za emancipaciju građana

An Atlas of Agendas nova je publikacija koja informira javnost o globalnim strukturama moći i prilikama za unapređenje individualne i zajedničke društvene uloge.

Pripremio: Tomislav Žilić

FOTO: Harvey Herman

  • A
  • +
  • -

Pomno praćenje globalnih društvenih, političkih i ekonomskih kretanja nije lagan zadatak. Unatoč velikom potencijalu informiranja koji "umreženi život" posjeduje, uvijek nam preostaje problem sklapanja šire slike. Upravo tome je posvećena publikacija An Atlas of Agendas: Mapping the Power, Mapping the Commons koja, s ciljem informiranja i emancipacije građana, koristi lokalne i globalne infografike te se oslanja na promatranje širokog spektra društvenih i političkih fenomena, koristeći pritom smislen i pristupačan teorijski diskurs.

Ovaj atlas nije prvi takav projekt pariškog istraživačkog i dizajnerskog kolektiva Bureau d´Études, već je dio dugotrajnog stvaranja karte suvremenih političkih, društvenih i ekonomskih sustava. Atlas i njegove preteče trude se otkriti one faktore globalnog života koji najčešće ostaju skriveni, postavljajući ih u nove odnose, otkrivajući tako postojeći simbolički poredak kao i postojeće strukture.

Karte koje je pariški kolektiv do sada stvorio uglavnom su fokusirane na otkrivanje vlasničkih i skrivenih veza između, primjerice, transnacionalnih poduzeća i Europske unije. Karte se uobičajeno fokusiraju na poveznice između think thankova, financijskih poduzeća, regulatornih tijela, obavještajnih agencija, medijskih grupacija, proizvođača oružja i raznih poznatih poduzeća. U kontrapunktu mapiranja ovakvih fenomena, njihove karte fokusirane su i na anarhističke grupacije, tvorce disidentskog znanja, skvotove i razne infografike koje se odnose na nekapitalističke oblike razmjene.

Publikacija izlazi u nakladi nizozemskog izdavača Onomatopee.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 26.02.2015