Za Galeriju umjetnina | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Za Galeriju umjetnina

Koordinacija Autoorganizacija umjetnika poziva umjetnike i sve zainteresirane da se svojim ugledom i kreativnim doprinosima usprotive "poduzetničkom" nasrtaju na splitsku Galeriju umj

Naime, umjesto predviđenog aneksa Galeriji te depoa umjetnina i parka skulptura, u prostoru bedema Cornaro trebao bi niknuti šoping centar i pripadajuća mu garaža. Protivljenje takvom planu je, kako ističe Autoorganizacija umjetnika, "glavni razlog smjene dosadašnjeg ravnatelja (Bože Majstorovića, op.ur.)".

Budući da je i "pored brojnih reakcija struke i javnosti, nedostatak dijaloga i dalje prisutan u svojoj punoj snazi" te da su već mnogi umjetnici, kulturni djelatnici i entuzijasti izrazili interes za iskazivanje nezadovoljstva situacijom, Autoorganizacija umjetnika poziva na "zajedničku peticiju /akciju protiv eutanazije splitske umjetnosti i kulture te povlađivanju materijalnim interesima lokalnih poduzetnika i političara".

Ukoliko se želite uključiti u ovaj pothvat na adresu elektroničke pošte možete poslati svoj kreativni prilog (pismo podrške, fotografiju već izvedenog ili novog rada, audio ili video zapis, link na web-stranicu i sl.) koji će se potom istovremeno objavljivati ovdje. Također, 29. siječnja planira se akcija zauzimanja Galerije umjetnina gdje bi se potom prezentirali radovi umjetnika koji su na ovaj način podržali akciju, ali se pozivaju i drugi da izlože svoje radove u fizičkom obliku - da ih donesu u Galeriju, održe performans ili se izraze na način koji smatraju adekvatnim. 

Među umjetnicima koji su do sada dali svoju podršku su i Darko Fritz, Mihael Giba, Tanja Ravlić, Siniša Labrović, Igor Eškinja, Boris Greiner, Renato Baretić, Sanja Burazin i drugi. 
V.M. / Foto: Sonja Gašperov, 365 majica, 2009.
Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 25.01.2011