Za jednake mogućnosti | kulturpunkt

Vijesti Društvo

<

Za jednake mogućnosti

Feministkinje i feministi diljem svijeta posvetili su jedan vikend uređivanju Wikipedije kako bi senzibilizirali autore, urednike i čitatelje na pitanje rodne jednakosti.

Piše: Tomislav Žilić

Art+Feminism, 2015.

Wikipedija je od svog osnutka 2001. godine jedno od glavnih izvorišta informacija za korisnike Interneta diljem svijeta te je u vrlo kratkom roku zamijenila sve fizičke enciklopedije, posjete knjižnicama ili arhivima u potrazi za informacijama. Jedna od stvari koje Wikipediju čine posebnim fenomenom je oslanjanje na volonterski rad pri stvaranju novih članaka te njezina creative commons licenca koja dopušta da se sadržaj slobodno dijeli među krajnjim korisnicima. Uz hvalevrijedne humanističke ideale koji stoje iza tog poduhvata, ipak valja imati na umu da subjektivna priroda autorskog i uredničkog rada na servisu ima itekako veliku važnost, pogotovo kada se objektivnost članaka često i ne dovodi u pitanje.

Problem nadrasta pitanja subjektivnosti i istinitosti u onim trenucima kada se ne uviđa veliki edukacijski propust upravo zbog afirmacije same Wikipedije kao valjanog izvora informacija. Izrazito problematičan je nedostatak prepoznavanja velikih količina članaka koji su podređeni određenim ideološkim strujama, poput svima poznatog domaćeg primjera razlike između hrvatske i srpskohrvatske verzije Wikipedije. No, tu su i suptilniji primjeri pisanja u ideološkom ključu koji ne dolaze u javnu sferu u onoj mjeri u kojoj bi bilo potrebno, poput afirmacije tradicionalne, patrijarhalne rodne ideologije.

Inicijativa Art+Feminism pokrenuta je upravo kako bi se skrenula pozornost na neadekvatan tretman rodnih pitanja na najvećem globalnom izvoru informacija, kako bi upozorila na neravnomjeran omjer muških i ženskih autora i urednika sadržaja na Wikipediji, ali i samog sadržaja koji je od važnosti za prevladavanje tradicionalne rodne ideologije. Pokretač stranice Wikimedia fundacija prepoznala je netransparentno kreiranje sadržaja na Wikipediji te odlučila financirati nezavisne inicijative koje to žele promijeniti. Prošle godine Art+Feminism je uz potporu Wikimedije održala nekoliko maratonskih sesija uređivanja, a ove godine na Međunarodni dan žena održana je međunarodna maratonska vikend sesija tijekom koje je uređen velik broj postojećih članaka na Wikipediji, a stvoreno čak 334 novih.

Njujorški Muzej suvremene umjetnosti (MoMA) služio je kao središnjica u vikend programu, a akcija se je paralelno održavala na 75 događanja diljem svijeta, učinivši inicijativu važnim trenutkom u afirmaciji feminističkih vrijednosti u javnoj sferi. Akcija pritom upozorava na problematičnu demografsku sliku u Wiki zajednici, s obzirom da je istraživanje iz 2010. godine pokazalo da na Wikipediji aktivno sudjeluje između 8 i 16% ženskih urednica te samo 1% transseksualaca ili transrodnih osoba.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Demokracija bez participacije koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 13.03.2015