Za kolektivno osvještavanje | kulturpunkt

Najave Događanje

<

Za kolektivno osvještavanje

Na dvodnevnom događanju održavaju se izložba i panel diskusija o ženskom mirovnom aktivizmu devedesetih kao i konferencija i predstava o zaštiti ljudskih prava.

09.12.2014 - 10.12.2014 , Zagreb - Razne lokacije

FOTO: Courtney Carmody

  • A
  • +
  • -

Ideja panel diskusije Žensko ne ratu, nasilju, isključivanju 90-ih je da se zajednički prisjetimo ženskog, feminističkog, mirovnog aktivizma u regiji devedesetih i njegovog doprinosa. Naglasak bi bio na četiri teme - solidarnost i povezivanje preko granica ratnih zona i identiteta, javne akcije otpora, akcije podrške ženama žrtvama rata i borba protiv ratnog seksualnog nasilja. Uvodni razgovor prije diskusije vodit će Vesna Kesić, Vesna Teršelič, Katarina Kruhonja, Marijana Senjak i Jadranka Miličević

Izložba fotografija koja je dio programa zamišljena je kao umjetnički poticaj na promišljanje i osvještavanje doprinosa žena u regiji u promicanju mira te će ukazati na njihovu suradnju i predano aktivističko djelovanje i u najtežim okolnostima. Bit će to vizualni podsjetnik i inspiracija za posjetitelje Festivala ljudskih prava, osobito mlade, koji većinom nisu upoznati s ovom aktivističkom tradicijom. Otvorenje izložbe i panel diskusija bit će održani u utorak, 9. prosinca, u Kinu Europa s početkom u 18 sati.

U srijedu, 10. prosincau hotelu Intercontinental s početkom u 9.30 sati bit će održana konferencija Mobilizacija građana za socio-ekonomsku uključenost i zaštitu ljudskih prava: korak naprijed, natrag dva. Cilj konferencije je osigurati razmjenu ideja i modela dobre prakse mobilizacije i uključivanja građanki i građana u zagovaranje zaštite ljudskih prava i socio-ekonomske uključenosti u razdoblju društvene krize i problema među kojima su: kriza ekonomskog sustava, ugrožavanje javnih dobara i radničkih prava,  kriza liberalne demokracije uz jačanje desnog populizma i isključivog nacionalizma te kršenja manjinskih ljudskih prava. 

U cilju informiranja i osvještavanja lokalne zajednice i šire javnosti kreirana je inkluzivna predstava Zaviri u moj film koja prikazuje događaje iz života psihički oboljelih u kojoj zajednički glume članovi Udruge za unaprjeđenje duševnog zdravlja Vrapčići i druge osobe iz lokalne zajednice koje imaju glumačkih afiniteta i javile su se za sudjelovanje u predstavi. Kazališna predstava omogućava kontakt s osobama s psihičkim smetnjama te potiče razumijevanje njihove pozicije, a bit će prikazana isti dan u Studiju Smijeha, s početkom u 18.30 sati

Dvodnevno događanje u sklopu Tjedna ljudskih prava organizira inicijativa organizacija civilnog društva SVI MI – Za Hrvatsku svih nas.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 03.12.2014