Za kulturu! | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Za kulturu!

Inicijativa ZA KULTURU! uputila je poziv svim zainteresiranim pojedincima i organizacijama da se uključe i započnu dijalog s lokalnim vlastima.

  • A
  • +
  • -

Ovogodišnji rezultati financiranja na državnoj i lokalnoj razini kojima su dodatno smanjena sredstva u odnosu na prošlogodišnje rezove, primarno na uštrb nezavisne kulture, potakli su aktere ovog sektora na okupljanje i aktivno djelovanje s namjerom da potaknu promjene i poboljšanje uvjeta kulturne proizvodnje. Poziv inicijative prenosimo u cijelosti. 

Pozivamo umjetnike/ice, producente/ice, menadžere/ice – kulturne djelatnike/ica i aktiviste/kinje – da nam se pridruže dolaskom na tjedna okupljanja ili pristupanjem mailing listi inicijative!

Pristup mailing listi može se zatražiti putem e-maila. Pozivamo i kolege/ice i organizacije iz drugih gradova da nam se priključe, da se lokalno organiziraju i započnu dijalog s lokalnim vlastima!

Tko smo?

Inicijativa ZA KULTURU! okuplja mnoštvo umjetnika/ica, producenata/ica, menadžera/ica – kulturnih djelatnika/ica i aktivista/kinja - iz različitih područja djelovanja te raznolikih estetskih polazišta. Inicijativa je nastala krajem veljače 2011. godine spontanim okupljanjem na zagrebačkoj nezavisnoj sceni putem društvenih mreža, izazvana ovogodišnjim rezultatima natječaja za programe javnih potreba u kulturi koji su samo potvrdili sve devijacije našeg kulturnog sustava.

Za što se zalažemo?

Inicijativa ZA KULTURU! se bori za opstanak i razvoj umjetnosti i kulture, njihovih institucija i njihovog izvaninstitucionalnog dijela, u cilju snaženja kulturne demokracije, kulturne raznolikosti i veće dostupnosti umjetnosti i kulture svim građanima. Ona zagovara temeljne promjene sustava, koje će:

• zajamčiti bolje i učinkovitije korištenje javnih dobara i njihovu pravedniju raspodjelu,

• osigurati mehanizme održivosti različitih aktera koji doprinose ostvarivanju javnih potreba u kulturi bez obzira na njihov formalnih status,

• u prvi plan kulturnih politika staviti umjetničke i kulturne programe, a ne održavanje infrastrukture i stečenih prava,

• zaštiti kulturu od najezde isključivo tržišne logike, koja je neprimjerena u za zajednicu važnim društvenim djelatnostima, kao što su kultura, obrazovanje i zdravstvo.

U temelju ovog procesa promjene moraju biti odgovornost u upravljanju javnim resursima na svim razinama, demokratski principi u donošenju i provedbi kulturnih politika koje se temelje na otvorenosti i aktivnoj participaciji svih onih na koje se te politike odnose te na individualnom pristupu pojedinim djelatnostima i sektorima, odnosno na uvažavanju njihovih specifičnosti.

Kako djelujemo?

Inicijativa ZA KULTURU! nastala odozdo - ona nije dio nekog ograničenog projekata ili stranačke agende. Formirana je kao trajna platforma kulturno-političkog djelovanja kroz tjedna okupljanja i radne grupe. Inicijativa nema vođe, a operativno djeluje kroz kolektivno tijelo (Koordinacija). Njezino djelovanje u potpunosti ovisi o dobrovoljnom angažmanu svih uključenih.

Inicijativa ZA KULTURU se zalaže i za konstruktivan dijalog sa svim donositeljima odluka. Stoga je već započela razgovore s Ministarstvom kulture i Uredom za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, a vezano uz pitanja financiranja kulturnih programa, promjene u zakonskom okviru i uključivanja civilnog društva u procese donošenja odluka.

Informiranje javnosti

Inicijativa će redovno izvještavati javnost putem medija i na druge načine o rezultatima pokrenutih procesa dijaloga s onima koji donose odluke i imaju ključnu odgovornost za ukupni kulturni sustav, bilo na lokalnoj bilo na nacionalnoj razini.

Ukoliko želite više informacija ili želite dogovoriti razgovor s nekim/om od sudionika/ica inicijative, molimo obratite nam se putem elektroničke pošte.

Izvor: Za kulturu


Objavio/la antonija [at] kulturpunkt.hr 16.03.2011