Za lokalne aktere promjene | kulturpunkt

Vijesti Društvo

<

Za lokalne aktere promjene

CitizensLab je nastajuća europska mreža aktivnih građana koji su predani radu u svojim lokalnim zajednicama, bilo kao volonteri ili u svom poslu.

Pripremila: Matija Mrakovčić

Vojna bolnica Vlaška, Dan D, FOTO: Maja Lacmanović/Bojan Mrđenović

  • A
  • +
  • -

Europsku uniju otpočetka oblikuje kritički nastrojeno i konstruktivno civilno društvo. No, uz organizacije i mreže na europskoj razini, postoji i civilno društvo koje nije primarno vezano uz nju već uz konkretne aktivnosti na lokalnoj razini. Lokalne inicijative imaju potencijal postati socijalne inovacije koje istovremeno generiraju društvenu promjenu i transformaciju lokalnih i nacionalnih institucionalnih okvira koji mogu biti rašireni diljem Europe. Ovo osobno uključivanje, vođeno osjećajem odgovornosti za zajedničko dobro, povećava solidarnost među građanima i održivost samog društva.

CitizensLab je konkretna prilika osnaživanja tih aktera, produbljivanja lokalnog utjecaja njihova rada i povezivanja u europski pokret. Projekt CitizensLaba provodi berlinska organizacija MitOst u suradnji sa Zakladama Mercator i Robert Bosch te Europskom kulturnom fondacijom (ECF). Mreža je otvorena inicijativama iz zemalja članica Europske unije i Turske: građanima uključenim u lokalne incijative i organizacije civilnog društva, predstavnicima lokalnih vlasti (donositeljima odluka, vijećnicima ili administratorima), nacionalnim ili nadnacionalnim organizacijama te društvenim poduzetnicima.

CitizensLab je prilika da lokalni akteri promjene stvore novu europsku mrežu. Cilj je mreže ojačati i povezati aktivne građane iz svih područja koji su predani radu u svojim lokalnim zajednicama, koji rade na pronalasku inovativnih rješenja za probleme na koje nailaze u svojim susjedstvima, bilo kao volonteri ili u svom poslu. Ako ste aktivni u poljima ljudskih prava, socijalne inkluzije, obrazovanja, migracija, održivog razvoja, kreativne ekonomije, razrješenja sukoba, zdravlja, kulture, medija, te time doprinosite povećanju sudjelovanja građana u demokratskim praksama, prijavite se za inicijalni sastanak mreže u Berlinu u lipnju 2016. 

Prvi će sastanak položiti temelje mreži u kojoj će se susresti i povezati aktivni građani. Razmjena znanja i učenje od sebi jednakih ojačat će kvalitetu i utjecaj njihovog rada u lokalnoj zajednici. Ova europska mreža također može poslužiti da poveća utjecaj na procese donošenja odluka i politika na različitim razinama. Do trideset lokalnih aktera promjene bit će pozvano na sastanak u Berlinu, a postati jedan od njih možete putem prijave koja je otvorena do 18. travnja.


Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 25.03.2016

VEZANE VIJESTI

Razvoj aktivnog građanstva

Pripremio: Vatroslav Miloš
Ove je godine osam korisnika iz Hrvatske ostvarilo financijsku podršku programa Europa za građane.

Građanska participacija i samoorganiziranje

Pripremila: Matija Mrakovčić
Mirta je ustanova za obrazovanje odraslih čiji je djelokrug rada obrazovanje za mir, demokraciju, građansko samoorganiziranje, volonterstvo, mlade.

Vježbanje građanskog društva

Piše: Danijel Grdić

Ovogodišnje izdanje festivala Moje, tvoje, naše ostavilo je pregršt otvorenih pitanja - do potencijalnih praktičnih i konkretnih te najtežih rješenja morat ćemo doći sami.