Za maksimalni potencijal | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

Za maksimalni potencijal

Zagrebački masterclass bugarske producentice Martichke Bozhilove naslovljen je Tajne koprodukcijskih suradnji - lokalno i globalno u svijetu dokumentarnog filma.

17.01.2015 , Zagreb - Dokukino KIC

Love and Engineering, 2014.

Jedna od najuspješnijih europskih producentica dokumentarnog filma Martichka Bozhilova iz bugarske produkcijske kuće Agitprop u masterclass predavanju podučavat će kako se filmske projekte može učiniti međunarodno relevantnima i atraktivnima, te kako primijeniti različite dramaturške postupke u pisanju scenarija za dokumentarne filmove s ciljem ostvarenja maksimalnog potencijala svake priče. 

Bit će riječi i tome na što treba obratiti pozornost kod pisanja projektnih prijedloga filmskim fondacijama te koja je uloga trailera i vizualnih materijala kod razvoja filmskih projekata i u procesu prikupljanja financijskih sredstava. Na temelju svog bogatog producentskog iskustva Martichka će govoriti o tome koje su potencijalne zamke na koje producenti i redatelji moraju paziti prilikom sklapanja koprodukcijskih ugovora, a otkriti će nam i koji su to svjetski dokumentarni trendovi koji nadolaze, kako napraviti uspješnu festivalsku strategiju za film i kako izabrati najbolje pitching forume i industrijske događaje na regionalnoj i svjetskoj dokumentarnoj sceni.      

Martichka Bozhilova od 1999. producentica je Agitpropa, jedne od najuspješnijih bugarskih produkcijskih kuća. Njezini dokumentarni filmovi nagrađivani su i prikazivani na festivalima u Cannesu, Berlinu, IDFA-i, Hot Docsu, Sundanceu, Tribeca Film Festivalu i drugim festivalima. Martichka je osnivačica i direktorica Balkanskog dokumentarnog centra, institucije čija je svrha razvoj dokumentarnog filma na Balkanu. Članica je izvršnog odbora europske udruge dokumentarista European Documentary Network. Među njenom filmografijom nalaze se filmovi Georgi i leptiri (nagrada Silver Wolf, IDFA 2004), Posljednji crnomorski gusari (Visions du Reel, Hot Docs 2013) i Ljubav i inženjerstvo (Tribeca 2014). 

Predavanje će biti održano u subotu, 17. siječnja, u Dokukinu KIC, s početkom u 17 sati.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 13.01.2015