Za nove mjere zaštite | kulturpunkt

Vijesti Civilno društvo

<

Za nove mjere zaštite

Detaljna anketa koja je provedena u svim zemljama članicama Europske unije ukazuje na razmjere problema nasilja nad ženama.

FOTO: Kayla Sawyer

  • A
  • +
  • -

Agencija Europske unije za temeljna prava (European Union Agency for Fundamental Rights) objavila je novo izvješće koje predstavlja rezultate najveće svjetske ankete o nasilju nad ženama. Anketa otkriva opseg zlostavljanja koje žene trpe kod kuće, na poslu, u javnosti i na internetu, no uz ukazivanje na rasprostranjenost nasilja nad odraslim ženama izvješće također daje prikaz psihičkog i seksualnog zlostavljanja koje žene iskuse u djetinjstvu. Anketa pokazuje da zakonodavci moraju prepoznati široku rasprostranjenost nasilja nad ženama i osigurati da ne izostanu valjane reakcije koje bi zadovoljile potrebe i prava svih žrtava nasilja, ne samo na papiru već i u praksi.

"Rezultati ove ankete ne smiju biti ignorirani. Anketa pokazuje da fizičko, seksualno i psihološko nasilje nad ženama predstavlja iznimno velik primjer kršenja ljudskih prava u svim državama Europske unije. Zakonodavci, civilno društvo i oni dijelovi sustava s kojima žrtve kontaktiraju moraju nanovo razmotriti mjere sprječavanja svih oblika nasilja nad ženama bez obzira gdje se isto odvija. Mjere protiv nasilja nad ženama sada moraju doseći novi nivo", komentirao je voditelj agencije Morten Kjaerum

Ženama su u anketi postavljena pitanja o njihovim vlastitim iskustvima fizičkog, seksualno i psihološkog nasilja, uključujući i obiteljsko nasilje. Usto, postavljana su im i pitanja o uhođenju, seksualnom uznemiravanju te o ulozi novih tehnologija u ženskom iskustvu zlostavljanja. 

Detaljne rezultate ankete možete pronaći ovdje.

Izvor: FRA

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 06.03.2014