Za novu pedagogiju ulice | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Za novu pedagogiju ulice

Akcijom (i reakcijom) postavljanja znakova zabrane fotografiranja u centru Zagreba najavljen je početak UrbanFestivala.

Akcija je društveni eksperiment, dio rada Kraj povijesti Jonasa Staala, nizozemskog umjetnika čija pomno osmišljena poigravanja sa sistemom moći, lišena etikete "umjetničkog", a time i "bezopasnog" umjetničkog djela, redovito izazivaju burne javne rasprave i reakcije građana.

"Podržali smo i producirali Staalov performans Kraj povijesti ne bi li ispitali da li je svijest o javnom prostoru potisnuta. Zanima nas imaju li građani dovoljno gnjeva i snage da se bore za ono što im pripada, unatoč izgubljenoj bitci za Varšavsku i usprkos bujajućim površinama terasa kafića koje naočigled gutaju javni prostor centra grada. Ne pristajemo na novu vladavinu kapitala i totalnu dominaciju korporativne moći, potičemo novu pedagogiju ulice i uvodimo formu terapije šoka", izjavile su Ana Kutleša, Ivana Hanaček i Marijana Rimanić, kustosice UrbanFestivala.

"Na otvorenom (javnom) prostoru komercijalnog centra Rotterdama, grada u kojem živim, zabrana fotografiranja već postoji. Implementirana je bez ikakvih prosvjeda, obzirom da smo u Nizozemskoj već navikli na činjenicu da javni prostor nije uopće javan u praksi. Ulice su danas u vlasništvu dućana koji su tamo smješteni te ne pripadaju ljudima koji na njima borave. Vjerujem da će se Zagreb kroz pet ili deset godina susresti s istom situacijom, obzirom da i u Zagrebu javni prostor nestaje kao mjesto koje pripada svima. Gradnja ulazne rampe za parkirnu garažu u Varšavskoj koja je rezultirala višemjesečnim prosvjedima prvi je znak procesa u kojem se kolektivno dobro pretvara u privatno dobro. Društveni eksperiment Kraj povijesti želi suočiti Zagreb sa svojom vlastitom budućnošću. Kao takav, on je forma terapije šoka. Cilj mu je uzajamno djelovati i održati aktivnim gnjev koji će nam trebati da nastavimo borbu za demokratične prostore, za smislenu javnu sferu", rekao je povodom akcije Jonas Staal.

Jedanaesti UrbanFestival počinje u četvrtak, 6. listopada, u kinu Grič predavanjem Srećka Horvata Walk like an Egyptian. Više gradova, jedna borba?, a debata o akciji Jonasa Staala održat će se u subotu, 8. listopada, u 18 sati u kinu Grič.
Izvor: UF
Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 05.10.2011