Za očuvanje spomenika antifašizma | kulturpunkt

Najave Okrugli stol

<

Za očuvanje spomenika antifašizma

Okrugli stol Očuvanje i mogućnosti javnog korištenja spomenika antifašističke borbe održava se u Gradskom muzeju Karlovac.

30.06.2014 , Karlovac - Gradski muzej
  • A
  • +
  • -

Okrugli stol će se održati u ponedjeljak, 30. lipnja 2014. u 19 sati, a odvija se u okviru partnerskog projekta Naslijeđe borbe s temom očuvanja, obnavljanje komemorativne funkcije i mogućnostima javnog korištenja spomenika antifašističke borbe .

Na okruglom stolu gostovat će Davor Vujčić, kustos Galerije Antuna Augustinčića u Klanjcu, Igor Čulig, povjesničar umjetnosti i kustos u Gradskom muzeju Karlovac te Lana Lovrenčić i Tihana Pupovac koje se bave pitanjima očuvanja i dokumentiranja spomeničke baštine.

Na okruglom stolu biti će predstavljena dosad neobjavljena dokumentacija kako je mogao izgledati spomenik antifašističkoj borbi Vanje Radauša i arhitekta Drage Iblera u Karlovcu. Dokumentacija se čuva u Hrvatskom muzeju arhitekture, a predavanje Davora Vujčića bit će uvod u daljnju raspravu.

Partnerski projekt Naslijeđe borbe provode udruge KA-MATRIX iz Karlovca, Škatula iz Rijeke, Monteparadiso iz Pule i Info-zona iz Splita. Projekt se realizira kroz platformu Clubture, a uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske; Grada Zagreba - gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport i Zaklada ‘Kultura nova.

Kroz projektne aktivnosti želi se propitati odnos spram spomeničke baštine, njihove raširenosti, pozicija i stanja te umjetničke, povijesne i praktične funkcije spomenika antifašističke borbe 20. stoljeća.

Aktivnosti projekta obuhvaćaju debate i okrugle stolove na kojima će se pokušati doći do odgovora na pitanja je granica između ideološke i umjetničke funkcije spomenika te postoji li danas i uporabna vrijednost, zašto su spomenici uništavani i koji su razlozi nebrige.

Drugi dio projekta čine fotoradionice Dokumentiranje antifašističkih spomenika gdje su  fotodokumentirani spomenici u tri grada. Izbor fotografija predstavljen je na izložbi u Rijeci početkom svibnja a u planu su i izložbe u Karlovcu, Puli i Splitu.

U ovom dijelu projekta namjera je pobuditi interes u javnosti za očuvanje spomenika antifašizma kroz interaktivne metode te otvoriti temu koja je u posljednje vrijeme sve aktualnija bez dnevnopolitičkih tonova.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 27.06.2014