Za opstanak nemogućeg mjesta | kulturpunkt

Za opstanak nemogućeg mjesta

Nakon požara u kojem je stradao dio arhiva, opreme i prostora Matrijaršije, beogradski autonomni kulturni centar traži novu lokaciju za nastavak rada.

Piše: Ivana Pejić

FOTO: Matrijaršija / Facebook

  • A
  • +
  • -

Zemunski kulturni centar Matrijaršija autonomni je prostor, osnovan na principima samoorganizacije te slobodnog stvaranja i dijeljenja van institucionalnih tokova. Popularno je okupljalište ilustratora, malih izdavača, pisaca, glazbenika – ukratko, umjetnika i umjetnica najrazličitijih provenijencija – i to ne samo iz Beograda i Srbije, već i iz čitave regije.

Ili je to bio, do prošlog četvrtka, 11. ožujka, kada je u večernjim satima u napuštenoj kući smještenoj do Matrijaršije buknuo požar, koji je zahvatio i dijelove Centra. U potpunosti je stradala radionica sitotiska, a oštećen je i dio arhiva plakata i ostalih materijala koji se ondje proizvode. Nasreću, požar je prošao bez ljudskih žrtava, a vatrogasci su uspjeli lokalizirati požar tako da se nije proširio na okolne objekte.

Požar je ipak doveo u pitanje opstanak autonomnog kulturnog centra koji se od osnutka 2014. godine profilirao u prostor žive umjetničke i teorijske produkcije. Osnovan je u suradnji udruga Turbo Comix i Artiljerija te niza neformalnih skupina, inicijativa i pojedinaca, u strukturi koja uključuje organizacijski tim Festivala nesvrstanog stripa Novo doba i njegovu distribucijsku mrežu Fijuk, te umjetničke kolektive Mubareć, Dedice i Bitlsti.

Matrijaršijin eko-sustav predstavlja "fluidnu, a opet čvrstu i složenu platformu umjetničkih, egzistencijalnih i teorijskih praksi", koja otvara prostor umjetnosti i autorima koji stvaraju "izvan granica postojećih mogućnosti". To djelovanje izvan granica “svijeta umjetnosti” ili onog što se u društvenim okvirima smatra zamislivim Matrijaršiju čini “nemogućim mjestom” – utočištem za one koji svoj rad vide izvan okoštalog sustava obrazovanja, produkcije i prezentacije umjetnosti.

Aktivnosti u Matrijaršiji uključivale su organizaciju izložbi, performansa i koncerata, rezidencijalni program Prekomanda te kontinuirani rad u području sitotiska i grafike, čiji je nastavak nakon prošlotjednog požara krajnje neizvjestan. U njemu je, naime, ozbiljno oštećeno krovište pa ni ostatak objekta koji nije stradao u vatri više nije siguran za boravak.

Njegovi dosadašnji stanari u potrazi su stoga za trajnim i sigurnim prostornim rješenjem u kojem bi mogli uspostaviti novu radionicu, arhivirati vrijedne materijale i nastaviti s dosadašnjim aktivnostima AKC Matrijaršija. U tome će im dobrodošla biti svaka pomoć, pa je otvoren i račun za donacije o čemu više saznajte ovdje.

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 16.03.2021

VEZANE VIJESTI

Odgoj jedne scene i jedne generacije

Pišu: Dunja Kučinac i Nikola Mokrović
Fanzini su služili kao vezivno tkivo među ljudima, stvarali su prostor za komunikaciju pod vlastitim uvjetima i na taj način oblikovali jednu privremenu, raštrkanu zajednicu.

ABC: Do it yourself!

Autor: Radio Student

U povodu trećeg zagrebačkog Fijuka s Bojanom Krištofićem razgovarali smo o prinicipima uradi-sam proizvodnje i samoorganizacije nezavisne scene.

Za umetnost i dalje treba da se borimo

Razgovarao: Lujo Parežanin
S teoretičarom i povjesničarom umjetnosti Branislavom Dimitrijevićem razgovarali smo promjenama u umjetničkom polju, kulturnoj politici, obrazovanju i nezavisnoj kulturi od 80-ih do danas.