Za popularizaciju knjige i čitanja | kulturpunkt

Vijesti Književnost

<

Za popularizaciju knjige i čitanja

U desetak dana početkom rujna Zagreb bi se, kroz Festival svjetske književnosti, trebao smjestiti na globalnu kartu literarnih manifestacija.

  • A
  • +
  • -

Na tiskovnoj konferenciji održanoj u ZKM-u urednik u izdavačkoj kući Fraktura Seid Serdarević, pisac Roman Simić Bodrožić i likovni umjetnik Tomislav Buntak najavili su prvi Festival svjetske književnosti.

Organizatori vjeruju da će festival postati manifestacija koja će na početku svake nove kulturne sezone u Zagreb dovesti najzanimljivija književna imena svjetske i domaće scene te da će već prvi Festival pokazati koliko je takva manifestacija nužna za popularizaciju knjige i čitanja. U desetak dana početkom rujna Zagreb će postati jedno od središta svjetske književnosti, mjesto gdje će se predstavljati nove knjige, gdje će autori razgovarati o svojim djelima te diskutirati o raznolikim temama na okruglim stolovima. 

Na prvome Festivalu svjetske književnosti gostuju Péter Nádas, Claudio Magris, Jaume Cabré, Kjell Ola Dahl, Rod Rees, Peter Terrin, Margriet de Moor, Erwin Mortier, Goce Smilevski, Ivan Lovrenović i Goran Vojnović, a uz inozemne goste tu su i domaći pisci Ivana Simić Bodrožić, Nada Gašić, Jurica Pavičić, Zoran Ferić, Katarina Luketić, Jagna Pogačnik, Zdravko Zima, Ivica Đikić, Slavenka Drakulić, Boris Perić, Predrag Matvejević, Sibila Petlevski, Vlaho Bogišić, Miljenko Jergović, Franjo Janeš i Edo Popović

Osim književnika, na festivalu će sudjelovati i mladi glazbenici različitih usmjerenja, te niz likovnih umjetnika, među ostalima i Tomislav Buntak, Zlatan Vehabović, Zoltan Novak, Zlatan Vrkljan, Gordana Bakić, Fedor Fischer, Pavle Pavlović, Ivona Jurić, Lana Popinjač, Grgur Akrap i Željka Cupek, koji će portretirati književnike te izraditi seriju akvareliranih crteža po motivima knjiga autora koji se predstavljaju.

Tribine i razgovore moderirat će književni urednici, pisci, profesori, novinari i kritičari: Mirjana Rakić, Vlatka Kolarović, Ante Perković, Rujana Jeger, Tanja Tolić, Vladimir Arsenić, Ivica Prtenjača, Roman Simić Bodrožić i Seid Serdarević.

Festival će se održati u Zagrebačkom kazalištu mladih od 5. do 17. rujna, sa po dva književna i jednim glazbenim programom dnevno.

Izvor: Fraktura / tportal

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 11.07.2013