Za raspravu i usvajanje | kulturpunkt

Vijesti Kulturne politike

<

Za raspravu i usvajanje

U pozadini priče o ostavci ministrice kulture ostao je početak rada skupina za promjenu medijske politike.

Piše: Matija Mrakovčić

FOTO: Sara Pukanić/Kulturpunkt.hr

  • A
  • +
  • -

U ponedjeljak, 23. ožujka, održan je prvi sastanak radne skupine za raspravu o medijskoj politici. Kao što je na sjednici Savjeta za razvoj civilnoga društva najavljeno, Ministarstvo kulture pozvalo je na radni sastanak o medijskoj strategiji četrdesetak predstavnica i predstavnika medijskih radnika i poslodavaca, vodećih hrvatskih medija, udruga koje se bave medijskom djelatnošću, eksperata i znanstvenika, parlamentarnih odbora, ombudsmanskih institucija i ministarstava. 

Nakon što je tjednik Novosti proteklo ljeto objavio segmente radnih materijala za raspravu o medijskog politici, a neslužbena verzija medijske strategije počela kolati mrežom te izazivati kritike, Ministarstvo je u posljednjih pola godine mandata odlučilo otvoriti raspravu o politici za koju je primarno nadležno, no koju je nemoguće mijenjati bez širokog društvenog konsenzusa. Prilozi sudionika rasprave i radni materijali bit će objavljivani na službenim stranicama, a na temelju njih Ministarstvo će Nacrt prijedloga Nacionalne medijske politike uputiti Vladi i Saboru na raspravu i usvajanje. Nakon toga predviđeno je donošenje akcijskog plana s detaljnim popisom mjera, rokovima realizacije i zaduženjima.

Najavljeno je da će se tijekom sljedeća tri mjeseca rasprava odvijati u široj javnosti (javnim prostorima u Zagrebu i drugim gradovima te putem Interneta) i na užim tematskim radnim grupama zainteresiranih za pojedinačne fokuse, kao i strukturne intervencije (financiranje, medijsko obrazovanje, medijsko zakonodavstvo i njegova primjena) koje se tiču svih dijelova hrvatskog medijskog sustava.

Na prvom sastanku radne skupine za medijsku politiku sudjelovali su predstavnici Hine, HRT-a, HAKOM-a, Gonga, Pučke pravobraniteljice, Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, Pravobraniteljice za djecu, Hrvatskog pravnog centra, Vijeća za elektroničke medije, Hrvatske udruge poslodavaca, Grupacije lokalnih i regionalnih izdavača informativnih novina pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, Odbora Hrvatskoga sabora za informiranje, informatizaciju i medije, Hrvatskog novinarskog društva, Sindikata novinara Hrvatske, Instituta za razvoj i međunarodne odnose, Zaklade Kultura nova, Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatske udruge radija i novina, Nacionalne udruge televizija, Odbora Hrvatskoga sabora za obrazovanje, znanost i kulturu, Ministarstva uprave, Ministarstva pravosuđa, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstva kulture te novinari i medijski radnici.

Sljedeća će rasprava biti održana u četvrtak, 9. travnja.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Demokracija bez participacije koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 26.03.2015

VEZANE VIJESTI

Nemogućnost dugoročnog planiranja

Piše: Matija Mrakovčić
Savjet za razvoj civilnoga društva održao je sjednicu na temu podrške neprofitnim medijima u Hrvatskoj.

Mrtav izvještaj na papiru

Piše: Matija Mrakovčić

Projekt Značaj medijskog integriteta pokušao je identificirati prepreke demokratskom razvoju medijskih sustava u šest zemalja Jugoistočne Europe.

U zemlji šarenih laži

Piše: Jerko Bakotin
Nakon što se podigla medijska hajka, navodno izazvana najavom prijedloga novog modela financiranja HRT-a, ministrica je svog savjetnika prvo pokušala zaštititi, da bi potom povila kičmu.