Za širenje znanja o vizualnoj kulturi | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Za širenje znanja o vizualnoj kulturi

Nagrada za kulturu i teoriju Igor Zabel ove je godine dodijeljena skopskoj povjesničarki umjetnosti Suzani Milevskoj. 

 
  • A
  • +
  • -

Nagrada Igor Zabel za kulturu i teoriju ove je godine pripala povjesničarki umjetnosti, kustosici i teoretičarki vizualne umjetnosti Suzani Milevskoj iz Makedonije. Skopskoj teoretičarki nagrada je dodijeljena zbog dugogodišnjeg rada na području teorije, studija kulture, kustoskih praksi i umjetničke kritike.

Nagrada Igor Zabel bijenalno se dodjeljuje u znak sjećanja na slovenskog kustosa, teoretičara kulture i pisca Igora Zabela. Nagradu je ustanovila Asocijacija Igor Zabel iz Ljubljane u suradnji sa Zakladom Erste. Osim glavne nagrade, dodijeljene su i tri novčane potpore i to povjesničarki slavistkinji Sabine Hänsgen iz Berlina, londonskoj povjesničarki umjetnosti Klari Kemp-Welchte i Evropskoj romskoj kulturnoj fondaciji u Budimpešti. O ovogodišnjim dobitnicima odlučio je međunarodni žiri koji su činili kustosica i upraviteljica Mestne galerije u Ljubljani Alenka Gregorič, umjetnik Yuri Leiderman i kustosica Hanna Wroblewska, upraviteljica Narodne galerije Zacheta u Varšavi, u kojoj je nagrada svečano uručena 16. studenog. Ova nagrada najprestižnije je priznanje u srednjoj i jugoistočnoj Evropi te se dodjeljuje za dostignuća u širenju znanja o vizualnoj kulturi, a dodjeljuje se međunarodno priznatim kustosima, teoretičarima, piscima i kritičarima, koji žive ili rade u regiji ili se regijom bave u svom radu.

Suzana Milevska je profesorica na na Fakultetu likovnih umjetnosti Sveučilišta Ćiril i Metodije u Skoplju. Doktorirala je na londonskom Sveučilištu Goldsmiths. U njenoj bogatoj karijeri svakako se izdvaja i vođenje Centra za vizualna i kulturna istraživanja skopskog Euro-Balkan instituta. Od početka 1990-ih bila je kustosica brojnih izložbi, između ostalog i sudjelovanja Makedonije na Istanbulskom bijenalu (1995, 1997. i 1999. godine). Aktivna je i u Sloveniji, gdje je dugogodišnja suradnica Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. u Ljubljani s kojim je u suradnji kurirala projekt Tadeja Pogačara Code: Red, Lesson 1 u Skoplju. Autorica je i kustosica međunarodnog projekta Renaming Machine (2008-2010) te istoimene stručne publikacije, koji su također nastali zajedno sa Zavodom P.A.R.A.S.I.T.E. 

Izvor: AIZ

 

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 19.11.2012