Za škole bez kulture | kulturpunkt

Vijesti Znanost i obrazovanje

<

Za škole bez kulture

Ministar obrazovanja donio je nacrt Pravilnika o tjednim radnim obvezama učitelja i stručnih suradnika u osnovnoj školi i stavio ga na javnu raspravu.

Piše: Matija Mrakovčić

FOTO: Justin Taylor

  • A
  • +
  • -

Normu učitelja u osnovnim školama regulirao je granski kolektivni ugovor koji je otkazan i produženo će se primjenjivati do 27. ožujka. Na temelju članka Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović donio je potpuno novi i zaseban pravilnik koji će se nakon isteka primjene Kolektivnog ugovora odnositi na nova zapošljavanja u osnovnim školama, a od jeseni i iduće školske godine i na postojeće zaposlenike u školama.

Od 10. do 14. veljače u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta višekratno se sastajalo jedanaesteročlano Povjerenstvo za izradu Prijedloga nacrta Pravilnika. Stav je Ministarstva, kako izvještava sindikat Preporod, da učiteljska norma više ne bude sastavnim dijelom Kolektivnog ugovora, a uloga je sindikalnih predstavnika u radu Povjerenstva suradnička, a ne pregovaračka. Nakon odbijanja više sindikalnih prijedloga, sindikalni predstavnici su 12. veljače napustili sastanak Povjerenstva.

Prijedlog pravilnika, povodom kojeg je 21. veljače otvorena javna rasprava koja traje do 9. ožujka, kao svoju najveću novost donosi ukidanje članka 80. Kolektivnog ugovora na temelju kojeg su učitelji, posebno učitelji predmetne nastave u višim razredima osnovne škole, dosad mogli u slučaju potrebe ostvariti punu normu, a time i punu plaću.

Pojednostavljeno, učitelji glazbene kulture više neće biti plaćeni za rad vođenja pjevačkog zbora, plesnog ansambla i orkestra, učitelji likovne kulture za poslove estetskog uređenja škole, profesori tjelesnog odgoja za vođenje sportskog kluba ili školskog sportskog društva, nastavnici tehničke kulture i informatike neće moći ostvariti dodatne sate, kao ni nastavnici predmetne nastave za poslove vođenja učeničkih zadruga.

Procjene govore da bi zbog novog pravilnika moglo stradati oko 40 posto učitelja u osnovnim školama ili njih oko 12 tisuća te da bi plaća tih nastavnika mogla biti umanjena najmanje deset posto ili u prosjeku oko 550 kuna. 

Za očekivati je da će uskoro novi parcijalni Pravilnici o normama biti stavljeni na javnu raspravu te da će se svaki ogranak zaposlenih u javnim službama moći pozabaviti svojom raspravom. Za srijedu, 26. veljače, najavljen je prosvjed protiv donošenja Zakona o radu te je postavljen zahtjev o njegovom povlačenju iz zakonodavne procedure. Okupljanje je zakazano za 8.30 sati na Trgu bana Josipa Jelačića, a najkasnije u 8.45 kreće se na Trg sv. Marka.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 25.02.2014