Za spas devastiranog trga | kulturpunkt

Vijesti Javni prostor

<

Za spas devastiranog trga

Pokrenuta je peticija za reorganizaciju, novu komunalnu opremu i promjenu načina upravljanja javnim prostorom Cvjetnog trga.

 
  • A
  • +
  • -

Peticija je nastala kao rezultat akcije Inicijative 1POSTOZAGRAD i Projekta 1POSTOZAUMJETNOST

Njena premisa je da je najavljena rekonstrukcija trga koja bi se izvodila po zastarjelom i katastrofalnom projektu, a čije se promjene na plohi trga svode na novo i skupo popločenje - nepotrebna i neprihvatljiva. U peticiji stoji kako problem Cvjetnog trga nije u popločenju, već u organizaciji, opremi i načinu upravljanja javnim prostorom. Cvjetni trg, smatraju pokretači peticije, svakako traži preuređenje budući da je devastiran - kako projektno, tako i naknadnim intervencijama, odnosno načinom na koji se tim prostorom danas upravlja. Sukladno tome, predložili su alternativne intervencije u prostor Cvjetnog trga koje ne iziskuju doslovno nikakva ili minimalna ulaganja, a čijim bi se usvajanjem stanje na Trgu bitno popravilo.

Prvi prijedlog uključuje postavljanje novih kružnih klupa oko svakog drugog stabla na trgu kako bi trg dobio osam većih klupa, odnosno čak osamdeset besplatnih sjedećih mjesta, što odgovara aktualnim potrebama. Postavljanje klupa s po tri sjedalice, kakve postoje danas, nije dovoljno. Sljedeći prijedlog uključuje zabranu postavljanja štekata ispred velike klupe uz južnu ogradu crkve. Treći prijedlog uključuje uklanjanje postojećih cvjećarskih kioska  što bi  deblokiralo frekventne i logične pješačke pravce na južnoj strani trga. Naredni prijedlog cilja na to da se na trgu istovremeno osigura kontinuitet cvjećarske djelatnosti kao prepoznatljive i tradicionalne djelatnosti, ali otprilike na način kako je to bilo uređeno do rekonstrukcije trga 1995. godine. U prijedlogu stoji da se ponovo uvedu pomični boksevi i to uz svako drugo stablo na trgu. Trg bi time i dalje imao šest cvjećarskih punktova, a istovremeno bio bitno prohodniji. Peti prijedlog je da površine iznajmljene za štekate budu striktno definirane i maksimalno smanjene u odnosu na dosadašnju praksu koja je doslovno uzurpirala trećinu javnog prostora trga. Sljedeći prijedlog je postavljanje fontane s pitkom vodom na mjestu sadašnje koja od početka ne radi te je nepraktična i iz nje se ne može piti. Predzadnji prijedlog je uklanjanje četiriju masivnih mramornih rasvjetnih stupova i uvođenje novog pristupa rasvjeti trga s ciljem podizanja ambijentalnih i boravišnih kvaliteta mjesta. Posljednji prijedlog je da se razmotri eventualna rekonstrukcija povijesnog oglasnog stupa koji je nekad postojao na trgu. 

Peticiju možete potpisati ovdje.

KP

 
Objavio/la ante [at] kulturpunkt.hr 20.06.2012

VEZANE VIJESTI

Vizionarstvo na Cvjetnom

Piše: Maroje Mrduljaš

Cvjetni trg tek je posebno eksponirani izdanak građevinskog booma koji u velikim razmjerima restrukturira izgrađeni, ali i politički okoliš Zagreba.

Redizajn Cvjetnog konja

Piše: Nino Kovačić
Ususret nadolazećoj Cvjetnici i piromanskom toplom vremenu, nepoznat netko zapalio je političko-umjetničku instalaciju "ocvjećenog konja" na Cvjetnom trgu.